Mondkapje in ZGT verplicht Let op: het dragen van een mondkapje is voor alle patiënten, bezoekers en begeleiders vanaf 12 jaar in ZGT verplicht. Een faceshield mag alleen aanvullend worden gebruikt naast het mondkapje (Bent u een mondkapje vergeten? Dan kunt u deze kopen bij de receptie.)

Het doel van een prostaatbiopsie is het opsporen van prostaatkankercellen in het prostaatweefsel. Dit onderzoek kan dus uitsluitsel geven of er wel of geen prostaatkankercellen zijn. Een biopsie wordt genomen bij het zoeken naar prostaatkanker of als vervolgonderzoek in de controle van onbehandelde prostaatkanker. Op een volgende afspraak wordt de uitslag besproken.

Werkwijze

Bij een prostaat biopsie wordt vrijwel pijnloos een stukje weefsel weggenomen met behulp van een dunne naald, die via de endeldarm de prostaat bereikt. De uroloog geeft u ter voorkoming van infectie een antibioticum. Dit antibioticum dient u voor de biopsie in te nemen. Afhankelijk van de grootte van de prostaat wordt het aantal biopsieën bepaald. Het weggenomen weefsel wordt onder de microscoop beoordeeld. De uitslag van dit onderzoek is meestal pas na een aantal dagen bekend. Dan wordt de gradering en gleasonscore bekend.  Dit zijn onderzoeken om de mate van agressiviteit van de tumor te bepalen. Lees meer informatie over gradering of lees meer over gleasonscore. U kunt na de prostaatbiopsie bloed verliezen bij de plas, de ontlasting of bij het sperma, dit laatste kan wel weken aanhouden. Een enkele keer kan koorts ontstaan boven de 38.5 graden Celcius. In dat geval dient u contact op te nemen met de behandelend uroloog. Een biopsie geeft geen verhoogde kans op eventuele uitzaaiingen van prostaatkanker en is dus ongevaarlijk.

Biopsie en MRI

Wilt u meer weten over het gebruik van MRI bij het nemen van biopsieën, bekijk dan onderstaande video. Deze duurt ongeveer vijftien minuten en is Engels gesproken.

 

 

Stel direct uw vraag aan een arts!

Wij behandelen uw vraag zo snel als mogelijk. Uw vraag blijft vertrouwelijk. Dit bieden wij u kosteloos en vrijblijvend. Ook kunt u een vraag stellen op het forum. Daarmee helpt u niet alleen uzelf maar ook anderen. Ruim 1.000 mensen gingen u voor.