Mondkapje in ZGT verplicht Let op: het dragen van een mondkapje is voor alle patiënten, bezoekers en begeleiders vanaf 12 jaar in ZGT verplicht. Een faceshield mag alleen aanvullend worden gebruikt naast het mondkapje (Bent u een mondkapje vergeten? Dan kunt u deze kopen bij de receptie.)

Cystoscopie, ook wel blaasspiegelen genoemd, is een inwendig onderzoek om de doorgankelijkheid van de plasbuis, de grootte van de prostaatkwabben en het aspect van het blaasslijmvlies te beoordelen. De cystoscopie wordt uitgevoerd door de uroloog als er afwijkingen zijn gevonden bij de echografie. Soms is een cystoscopie noodzakelijk als de diagnose met ander onderzoeken niet geheel duidelijk is.

Werkwijze cystoscopie

Een dun, meestal buigzaam buisje, de cystoscoop, wordt door de plasbuis naar binnen gebracht. Tevoren wordt in de plasbuis een glijmiddel gebracht, dat tegelijkertijd het slijmvlies in de plasbuis verdooft. De cytoscoop heeft een kijker en verlichting, waardoor de uroloog, via de plasbuis, naar de prostaat en de blaas kan kijken. Door de cystoscoop stroomt ook steriel water naar binnen om de blaas te vullen, zodat de uroloog beter kan kijken. Na afloop van het onderzoek kunt u soms enige last hebben van een loos aandranggevoel. Dat verdwijnt na enkele uren vanzelf.

cystoscopie

Uitkomst

Het onderzoek toont mogelijke aanwezigheid van een verlittekening in de plasbuis, eventuele vernauwingen, het deel van de plasbuis die door de prostaat loopt en de lengte daarvan. Daarnaast kan de blaas beoordeeld worden. De uroloog bespreekt direct na het onderzoek het resultaat met u.

Stel direct uw vraag aan een arts!

Wij beantwoorden uw vraag zo snel als mogelijk. Uw vraag blijft vertrouwelijk. Dit bieden wij u kosteloos en vrijblijvend. Ook kunt u een vraag stellen op het forum. Daarmee helpt u niet alleen uzelf maar ook anderen. Ruim 1.000 mensen gingen u voor.

Informatiefolder ZGT