Mondkapje in ZGT verplicht Let op: het dragen van een mondkapje is voor alle patiënten, bezoekers en begeleiders vanaf 12 jaar in ZGT verplicht. Een faceshield mag alleen aanvullend worden gebruikt naast het mondkapje (Bent u een mondkapje vergeten? Dan kunt u deze kopen bij de receptie.)

Tumoren van de prostaat zijn meestal adenocarcinomen. Dat zijn tumoren die van het klierweefsel van de prostaat uitgaan. Dat kan de patholoog zien omdat de tumor vaak nog in een klierweefselformatie groeit. Deze groeiwijze gebruikt de patholoog-anatoom ook voor de gradering van de tumor. Gradering van prostaatkanker kan iets zeggen over de kwaadaardigheidsgraad. Gradering wordt gedaan als na microscopisch onderzoek prostaatkankercellen in het prostaatweefsel zijn aangetroffen.

Werkwijze

Gradering van de prostaatkankercellen vindt plaats door de beoordeling van de groeiwijze van de tumor. Als het beeld nog veel lijkt op het goedaardige prostaatweefsel is het goed gediffentieerd, als het er helemaal niet meer op lijkt is het slecht of ongediffentieerd. Men spreekt dan van differentiatiegraad. Sinds jaren is het de internationale afspraak om hiervoor de gleasonscore te gebruiken. Lees meer informatie over gleasonscore.

Uitkomst

Een goed gedifferentiëerde prostaattumor (bijvoorbeeld gleasonscore 3+3=6) groeit minder agressief dan een matig (bijvoorbeeld gleasonscore 3+4=7) of slecht gedifferentieerde (gleasonscore 8-10) tumor. De behandelaar bespreekt met u de uitkomst om samen een zo passend mogelijke behandeling of vervolg te kiezen.

 

Stel direct uw vraag aan een arts!

Wij beantwoorden uw vraag zo snel als mogelijk. Uw vraag blijft vertrouwelijk. Dit bieden wij u kosteloos en vrijblijvend. Ook kunt u een vraag stellen op het forum. Daarmee helpt u niet alleen uzelf maar ook anderen. Ruim 1.000 mensen gingen u voor.

Mogelijk interessant voor u