Mondkapje in ZGT verplicht Let op: het dragen van een mondkapje is voor alle patiënten, bezoekers en begeleiders vanaf 12 jaar in ZGT verplicht. Een faceshield mag alleen aanvullend worden gebruikt naast het mondkapje (Bent u een mondkapje vergeten? Dan kunt u deze kopen bij de receptie.)

De PcA3 urinetest is een test als aanvulling op een verhoogd PSA bij het onderzoek naar prostaatkanker. Met de op gen-gebaseerde urinetest wordt het PcA3-gen gemeten, een stukje van het erfelijke materiaal in de cellen, dat bij prostaatkanker in verhoogde mate in de urine aanwezig is. De PcA3-test maakt in vergelijking met de PSA-waarde beter onderscheid tussen prostaatkanker en goedaardige aandoeningen zoals prostaatvergroting en prostaatontsteking. De test is meer prostaatkanker specifiek en niet, zoals de PSA-test, prostaat specifiek. Lees meer informatie over de PSA-test.

Wanneer wordt een PcA3-test gedaan?

Een aanvullende PcA3-test kan waardevol zijn bij een verhoogde PSA-waarde, ook als de biopten geen uitsluitsel geven. Lees meer informatie over biopten.

Werkwijze

De test wordt uitgevoerd door de uroloog. Na massage van de prostaat wordt er een kleine portie urine opgevangen en in een speciaal laboratorium nagekeken. De test is niet belastend, maar wordt helaas nog niet vergoed door de zorgverzekeraars.

Uitkomst

De combinatie van verhoogd PSA-waarde én verhoogde PcA3-test is een sterkere aanwijzing voor het bestaan van prostaatkanker dan een verhoogd PSA alleen.

Vervolg

Als er sprake is van een verhoogde PSA-waarde en te hoge PcA3-waarde, wordt een detectie-MRI en eventueel een gerichte biopsie uitgevoerd. Lees meer informatie over MRI.

Stel direct uw vraag aan een arts!

Wij beantwoorden uw vraag zo snel als mogelijk. Uw vraag blijft vertrouwelijk. Dit bieden wij u kosteloos en vrijblijvend. Ook kunt u een vraag stellen op het forum. Daarmee helpt u niet alleen uzelf maar ook anderen. Ruim 1.000 mensen gingen u voor.