Mondkapje in ZGT verplicht Let op: het dragen van een mondkapje is voor alle patiënten, bezoekers en begeleiders vanaf 12 jaar in ZGT verplicht. (Bent u een mondkapje vergeten? Dan kunt u deze kopen bij de receptie.)

In urine kan van alles worden gevonden: micro-organisamen, stofwisselingsproducten, rode bloedcellen, witte bloedcellen, cellen van slijmvlies van de urinewegen en allerlei chemische verbindingen. Pas als er heel veel van voorkomt, in veranderde vormen, kan dit wijzen op onder andere urologische aandoeningen. Het urineonderzoek wordt gedaan bij verdenking van blaasontsteking. Onderzocht wordt of het een blaasontsteking is of dat dit kan worden uitgesloten. 

Werkwijze urineonderzoek

Tijdens het onderzoek wordt urine afgenomen. Hierbij moet er aan een aantal eisen worden voldaan:

  • Het moet ochtendurine zijn.
  • Het moet uit het middelste deel van de urinestraal gaan, ook wel midstream genoemd.
  • Na desinfectie uitwendige genitalia.
  • Binnen een tot twee uur na afname moeten de tests met de urine worden gedaan.

Uitkomst

Als het urineonderzoek verdenking geeft op een urineweginfectie zal in praktijk een urinekweek worden gedaan. Hierdoor weet men zeker dat het om een infectie gaat. Als er sprake is van een urineweginfectie of blaasontsteking, krijgt u antibiotica voorgeschreven. Ook controleert men of uw klachten verdwijnen.

Stel direct uw vraag aan een arts!

Wij beantwoorden uw vraag zo snel als mogelijk. Dit bieden wij u kosteloos en vrijblijvend. Ook kunt u een vraag stellen op het forum. Daarmee helpt u niet alleen uzelf maar ook anderen. Ruim 1.000 mensen gingen u voor.