Verpleegkundigen lopen in de gang

Een huidtransplantatie is het uitnemen van deel van de huid en dit deel op een anderen plek terugzetten. Huidtransplantatie wordt toegepast bij wonden die niet meer te sluiten zijn met hechtingen. Een wond kan bijvoorbeeld ontstaan door een ongeluk of na het verwijderen van een tumor.

Soorten huidtransplantaties

Er zijn verschillende soorten huidtransplantaties:

  1. Een ‘thiersch-plastiek’ of een ‘split-skin-graft’
  2. Reverdintransplantatie
  3. Mini grafting bij vitiligo
  4. Full thickness graft

Thiersch-Plastiek

Bij een thiersch-plastiekbehandeling haalt de medisch specialist met een soort kaasschaaf een dun laagje van de huid af. Dit is het transplantaat. Het transplantaat is vaak afkomstig van het bovenbeen. Er ontstaat een schaafwond die vanzelf geneest. Het huidtransplantaat gaat vervolgens door een molen waardoor het een honingraatstructuur krijgt. Daardoor wordt het oppervlak van het transplantaat sterk vergroot. Een klein stukje weggenomen huid kan zo een veel grotere wond bedekken. Door het transplantaat groeit de wond snel dicht. Wondvocht kan makkelijk afvloeien door de open structuur van het transplantaat. Vaak hecht de medisch specialist het huidtransplantaat vast aan de rand van de wond. Daarna wordt de wond verbonden met een verband.

Reverdintransplantatie (Punch Grafting) 

Bij een reverdintransplantatie sluit de medisch specialist een wond met behulp van kleine rondjes huid. Deze rondjes noemen we huidbioptjes. Vaak haalt de medisch specialist deze huidbioptjes van uw bovenbeen. Deze techniek wordt vaak gebruikt bij de behandeling van open beenwonden, zoals een ‘open been’. Onderstaande foto’s geven u een beeld van reverdintransplantatie. 

Reverdintransplantatie

       
reverdintransplantatie_foto1 reverdintransplantatie_foto2 reverdintransplantatie_foto3 reverdintransplantatie_foto3
Foto 1 Foto 2 Foto 3 Foto 4
  1. De wond aan het onderbeen wordt goed gereinigd.
  2. Kleine stukjes huid zijn met een boortje van het bovenbeen verwijderd.
  3. De kleine stukjes huid worden in de wond gelegd.
  4. Na één week zijn een aantal huidtransplantaatjes al goed vastgegroeid.

Mini Grafting bij Vitiligo

De mini grafting techniek wordt toegepast bij de behandeling van de stabiele vorm van vitiligo. Bij vitiligo trekt het pigment weg en ontstaan er witte plekken. Bij de mini grafting techniek worden kleine rondjes normale huid getransplanteerd naar de witte huiddelen. Op de witte plekken zijn van tevoren huiddeeltjes van dezelfde grootte verwijderd. Vervolgens wordt de behandelde plek afgeplakt met een speciaal doorzichtig verband. Na twee weken wordt het verband verwijderd en moet u drie keer per week lichttherapie ondergaan.

Mini Grafting bij Vitiligo