Hartfalen enkelvoudige eerstelijns ergotherapie (EEE)

Hartfalen betekend dat het hart niet goed meer kan pompen. Dit kan allerlei vervelende fysieke gevolgen hebben. Bijvoorbeeld dat het lichaam te weinig zuurstofrijk bloed krijgt. U wordt bijvoorbeeld kortademig en moe bij inspanningen zoals traplopen of boodschappen doen. Uw spieren hebben immers zuurstof nodig om hun werk goed te kunnen doen.

Om de klachten te verminderen, een betere kwaliteit van leven te bereiken en de prognose te verbeteren is intensieve begeleiding en behandeling noodzakelijk. Binnen de hartfalenpolikliniek wordt u dit geboden. De hartfalenverpleegkundige werkt samen met de cardioloog voor een optimale behandeling. Medicatie, leefadviezen en het leren omgaan met een chronische aandoening worden besproken en gecoördineerd.

Rust of juist activiteit?

Als het hartfalen ernstig is houdt u veel vocht vast, kan rust tijdelijk nodig zijn. Zodra de situatie weer stabiel is, is het belangrijk dat u werkt aan een zo optimaal mogelijke conditie. Bent u niet of weinig actief, dan kan de conditie van uw spieren sterk afnemen en verslechterd uw totale conditie. Vaak zult u eerst onder begeleiding van een fysiotherapeut staan als uw situatie stabiel is. De cardioloog beslist hierover.

Behandeling ergotherapie

De verdeling van de activiteiten gedurende de dag is een belangrijk aspect, met daarbij voldoende rustmomenten. Bij de ergotherapie kunnen we u hierin begeleiden om een zo optimaal mogelijke balans te vinden mocht u hierin zoekende zijn.

Verwijzing

Verwijzing gebeurt op aanvraag van de cardioloog.

Ziekenhuislocatie Almelo Ergotherapie

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo

Ziekenhuislocatie Hengelo Ergotherapie

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo