Verpleegkundigen lopen in de gang

Onderzoeken gynaecologie

Hieronder leest u welke onderzoeken we op de afdeling gynaecologie doen. Dit zijn inwendige onderzoeken. Daarom is het is belangrijk dat u vlak voor een onderzoek goed plast. Dan maakt het inwendig onderzoek iets minder vervelend. Bovendien zijn bij een echo uw organen beter te zien. Voor onderstaande onderzoeken neemt u plaats in de speciale gynaecologische stoel. Dat is een ligstoel met aan beide kanten beugels. Hierin kunt u uw benen plaatsen. Daarna start de gynaecoloog een van onderstaande onderzoeken.

Speculumonderzoek

Met de eendenbek, of speculum, bekijkt de gynaecoloog de schede en de baarmoedermond. De eendenbek is een speciaal instrument om goed mee in lichaamsopeningen te kijken. Soms maakt de gynaecoloog een uitstrijkje van de baarmoedermond, of een kweek. 

Inwendig onderzoek

Het inwendig onderzoek noemen we ook wel het ‘vaginaal toucher’. Bij dit onderzoek bepaalt de gynaecoloog de ligging van de baarmoeder en de grootte van de eierstokken. Daarvoor brengt de gynaecoloog twee vingers in de vagina en drukt tegelijkertijd met de andere hand op de buik. Soms is die informatie beter met een echoscopie te krijgen. Maar een aantal zaken moeten echt met een inwendig onderzoek. Dat zijn onder andere het bepalen van de soepelheid van de baarmoeder en of er verklevingen rond de baarmoeder zijn.

Echo

De echo (echoscopie) die de gynaecoloog maakt is meestal een vaginale, inwendige echo. Voor deze echo brengt de gynaecoloog een staafje met een condoom erom in de vagina. Zo kan de gynaecoloog op een monitor zien of er afwijkingen aan de baarmoeder en/of de eierstokken zijn. Dat kunnen bijvoorbeeld vleesbomen en zwellingen van de eierstokken zijn. Als blijkt dat er in de baarmoederholte een afwijking zit, zoals een poliep, moet verder onderzoek gedaan worden. Daarvoor moet u een nieuwe afspraak maken.

Waterecho

Om te kijken of er poliepen of vleesbomen in de baarmoederholte zitten, doet de gynaecoloog een waterecho. Een waterecho is een vaginale echo. Hiervoor brengt de gynaecoloog een dun slangetje via de vagina en de baarmoederhals in de baarmoeder. Door dit slangetje stroomt een kleine hoeveelheid verwarmd water. De baarmoederholte vult zich dan met water. Zo zijn poliepen of vleesbomen in de baarmoederholte veel beter waar te nemen. De waterecho is niet pijnlijk.

Hysteroscopie (kijken in de baarmoeder)

Tijdens een (water)echo kan het zijn dat de gynaecoloog afwijkingen ziet in de baarmoederholte. Dan kan reden zijn om een hysteroscopie te doen. Bij een hysteroscopie kijkt de gynaecoloog in de baarmoeder. Bij dit onderzoek brengt de gynaecoloog een dun metalen buisje via de vagina in de baarmoederhals. Aan het buisje zit een camera. Op een monitor kan de gynaecoloog zien of er een poliep, een vleesboom of slijmvliesafwijkingen zijn. Een kleine poliep wordt soms meteen verwijderd. De gynaecoloog neemt soms een beetje weefsel weg voor verder onderzoek. Een hysteroscopie gebeurt zonder verdoving. Vaak geeft de gynaecoloog een plaatselijke verdoving, met een prik in de baarmoederhals.

Colposcopie

Bij een colposcopie kijkt de gynaecoloog met een vergrootglas en een speciale lamp in de baarmoedermond. Dit is nodig als er in het uitstrijkje afwijkende cellen zitten. De gynaecoloog ziet bij de colposcopie de plek waar die afwijkende cellen vandaan komen. Hij neemt een gericht hapje weefsel weg voor verder onderzoek. 

Hieronder zie je een filmpje over de colposcopie: