Mondkapje in ZGT verplicht Let op: het dragen van een mondkapje is voor alle patiënten, bezoekers en begeleiders vanaf 12 jaar in ZGT verplicht. Een faceshield mag alleen aanvullend worden gebruikt naast het mondkapje (Bent u een mondkapje vergeten? Dan kunt u deze kopen bij de receptie.)

Heeft u evacuatieproblemen, dan kan de ontlasting uw darmen niet goed verlaten. Dit wordt ook wel een obstructief defecatie syndroom genoemd. De oorzaak van deze problemen is een verzakking. Het gaat dus niet om verstopping die het gevolg is van te harde ontlasting of een verstoorde darmwerking.

 

Een verzakking komt het vaakst voor bij vrouwen en ontstaat vaak na een bevalling. Ook vrouwen die geen kinderen hebben gekregen kunnen een obstructief defecatie syndroom krigen. De bekkenbodem van vrouwen is kwetsbaar voor verzakking van organen, waardoor de uitgang van de ontlasting in het gedrang kan komen. Wie vaak last heeft van verstopping, kan door het vele persen en langdurig op de wc zitten ook last krijgen van ODS. Ook een staand beroep of veel moeten tillen, verhogen het risico op dit syndroom

Bekijk behandelmogelijkheden van evacuatieproblemen.