Logo ZGT Logo, terug naar Home
Scancontrole

Keel-, neus- en oorheelkunde (KNO)

De keel-, neus- en oorarts (KNO-arts) houdt zich bezig met het onderzoeken en behandelen van aandoeningen aan keel, neus en oren. De KNO-arts behandelt daarnaast ook afwijkingen in het overige hoofd- en halsgebied. Dat zijn bijvoorbeeld gezwellen in de hals, in de speekselklieren en afwijkingen van de slokdarm. Eigenlijk zou de KNO-arts dan ook beter chirurg voor keel, neus, oren en overige hoofd-hals aandoeningen kunnen heten. Daarmee wordt aangegeven dat ook de grotere operaties van dit deel van het lichaam door deze medisch specialist zelf worden uitgevoerd.

Grofweg besteedt de KNO-arts 75% van zijn tijd aan spreekuur houden en 25% aan het doen van ingrepen, zoals opereren en poliklinische behandelingen. Hieronder ziet u een overzicht van het werkgebied van de KNO-arts.

De keel

Veel mensen kennen de bekende keeloperaties die de KNO-arts uitvoert: amandelen knippen en het verlengen van het te korte tongriempje. Ander voorbeelden van ingrepen zijn onder andere: de operatie van het zachte gehemelte om snurken te verminderen en de behandeling van gezwellen in de mond en de speekselklieren.

Heesheid

Heesheid wordt meestal veroorzaakt door afwijkingen aan de stembanden. In bepaalde gevallen is een operatie dan noodzakelijk. Maar vaker nog zijn stemadviezen of logopedie voldoende.

Kwaadaardige aandoeningen

De laatste twintig jaar zien we een toename van kwaadaardige aandoeningen in de mond en de keel. In het beginstadium zijn deze aandoeningen vaak goed te behandelen met bestraling en soms ook met medicijnen. In een verder gevorderd stadium kan een operatie noodzakelijk zijn.

De neus

Behalve de operatieve behandeling van neusverstoppingsklachten door een scheef neustussenschot worden door de KNO-arts ook operaties uitgevoerd aan de neusbijholten (waartoe onder andere de kaakholten en de voorhoofdsholten behoren). Met moderne technieken is het mogelijk om de neusbijholten via de neusopening te behandelen. Op deze manier kunnen afwijkingen als neuspoliepen en neusbijholte-ontstekingen (een veel voorkomende oorzaak van hoofdpijn) worden weggenomen.
Verreweg de meeste operatieve correcties aan de inwendige en uitwendige neus, inclusief de neuspunt, worden door de KNO-arts uitgevoerd. Dit komt, omdat er samenhang bestaat tussen de vorm en de functie van de neus. Veel afwijkingen van de vorm van de neus worden veroorzaakt door inwendige afwijkingen en gaan gepaard met stoornissen in de functie. Een andere vorm van functiestoornissen van de neus wordt veroorzaakt door allergie (overgevoeligheid). De KNO-arts onderzoekt en behandelt de klachten die worden veroorzaakt door allergie van de bovenste luchtwegen. 

Het oor

De KNO-arts onderzoekt en behandelt ook klachten aan het oor. Dat zijn niet alleen correcties van de oorschelp (flaporen). Maar vooral ook afwijkingen van de gehoorgang, het trommelvlies en het middenoor. Deze afwijkingen veroorzaken vaak ontstekingen, slechthorendheid, oorsuizen of evenwichtsstoornissen. De KNO-arts kan deze aandoeningen behandelen met behulp van een operatiemicroscoop. Afwijkingen in het binnenoor, het eigenlijke hoorzintuig, zijn niet met een operatie te behandelen. Een voorbeeld van een afwijking in het binnenoor is ouderdomsslechthorendheid. Voor het verbeteren van het gehoor zal de KNO-arts in zo'n geval meestal een hoorapparaat aanpassen. 

De hals

De KNO-arts behandelt ook veel aandoeningen in de hals. Gezwellen in het bovenste deel van de hals (goedaardig en kwaadaardig) worden meestal veroorzaakt door afwijkingen aan de mond, keel of neus. De KNO-arts kan deze afwijkingen na onderzoek betrekkelijk eenvoudig en snel herkennen en behandelen. Dat geldt ook voor slikklachten die het gevolg zijn van afwijkingen in het bovenste deel van de slokdarm.

Ziekenhuislocatie Almelo KNO

 • Bezoektijden

  Maandag t/m vrijdag van 16.30 - 20.00 uur.

  In het weekend van 15.00 - 20.00 uur.

  Feestdagen: zie algemene bezoektijden.

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo

Ziekenhuislocatie Hengelo KNO

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo

Buitenpolikliniek Rijssen KNO (Keel-, Neus-, Oorheelkunde) buitenpolikliniek Rijssen

 • Spreekuren

  maandag t/m donderdag van 08.00 - 16.30 uur

  vrijdagochtend van 08.00 - 12.00 uur

Wijnand Zeeuwstraat 26-101, 7462 DE Rijssen

Bekijk op de kaart Plan uw route