Verpleegkundigen lopen in de gang

Centrum voor slaapgeneeskunde

Hoeveel slaap is genoeg? 

Niet iedereen slaapt even veel. De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft verschilt per persoon. Meestal is dit tussen de zes en de tien uur per nacht. Mensen die minder dan zes uur slaap per nacht nodig hebben worden kortslapers genoemd. Langslapers hebben méér dan tien uur slaap per nacht nodig. U heeft een kwalitatief goede slaap als u iedere nacht volledig herstelt van de energie die u overdag verbruikt. Voor de één duurt een kwalitatief goede slaap zes uur. Voor de ander kan dat tien uur zijn. Als u een kwalitatief goede slaap hebt, bent u uitgerust en fit. Dan presteert u ook het beste.

Slaapt u goed?

Als u niet fit wakker wordt en daar overdag last van hebt, heeft u een slaapstoornis. Als u niet uit uzelf wakker wordt, door de wekker heen slaapt, of vaak neigt naar uitslapen, kan dat wijzen op te weinig (goede) slaap. Bij verdenking van een waak- of slaapstoornis kan uw huisarts u doorverwijzen naar het centrum voor slaapgeneeskunde van ZGT. 

Centrum voor slaapgeneeskunde

Na een verwijzing van uw huisarts of medisch specialist kunt u zich aanmelden bij het centrum voor slaapgeneeskunde. U ontvangt vragenlijsten die inzicht geeft in uw slaapstoornissen. De neuroloog en longarts beoordelen uw vragenlijst en bepalen of u aanvullend slaaponderzoek nodig heeft. Ook bepalen zij bij welke specialist u de eerste afspraak krijgt. Dat kan een neuroloog zijn. Maar ook een longarts, KNO-arts, kinderarts, of klinisch psycholoog. Voor uw eerste afspraak ontvangt u een schriftelijke uitnodiging. Deze krijgt u van het secretariaat van het centrum voor slaapgeneeskunde. 

Een multidisciplinair team

Afhankelijk van uw probleem en het eerste onderzoek, kunt u bij het centrum voor slaapgeneeskunde bij meerdere specialisten terecht op één dagdeel. Uw bezoek aan het ziekenhuis is op die manier heel efficiënt. De specialist die u als eerste ziet doet de intake en de beoordeling van de slaaponderzoeken. Hij stelt de diagnose en bespreekt met u een behandelplan. Als u een complex probleem hebt, zal de specialist uw probleem bespreken in de multidisciplinaire bespreking. In deze bespreking zitten medisch specialisten uit verschillende disciplines. Zij beoordelen uw onderzoeksresultaten en komen gezamenlijk tot een diagnose en behandelvoorstel. Eén van de samenwerkende medisch specialisten bespreekt daarna de uitslag met u. De secretaresse van het centrum voor slaapgeneeskunde nodigt u hiervoor uit op het spreekuur.

De resultaten

Is de diagnose gesteld en is er een behandelvoorstel gedaan voor uw slaapprobleem? Dan krijgt uw huisarts hierover bericht. Ook als u een behandeling moet ondergaan, krijgt uw huisarts hierover bericht. De huisarts wordt ook op de hoogte gesteld van het resultaat van de behandeling. Het resultaat wordt geëvalueerd met digitale vragenlijsten. Of met een nieuwe slaapregistratie. Bij sommige mensen zijn meerdere behandelingen nodig om een goed resultaat te krijgen.

Ziekenhuislocatie Hengelo Centrum voor slaapgeneeskunde

  • Spreekuren

    De polikliniek is bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 - 12.30 en tussen 13.00 tot 16.30 uur.

  • Polikliniek 0.9

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo