Het oncologisch centrum van ZGT is al tien jaar gespecialiseerd in het behandelen van deze complexe vorm van kanker. Ziekenhuizen uit de regio verwijzen patiënten met maagkanker door naar ons. De medisch specialisten binnen het oncologisch centrum bieden zorg aan mensen uit de regio Twente, Hardenberg en omgeving en de Achterhoek. Hierover maakte ZGT afspraken met andere ziekenhuizen in de regio.

Aandoening

Er bestaan verschillende soorten maagkanker, maar in veruit de meeste gevallen (95%) gaat het om kanker die uitgaat van het slijmvlies van de maagwand, het zogenaamd adenocarcinoom. De kans op het krijgen van maagkanker is de laatste decennia gedaald. Volgens de Nederlandse Kankerregistratie waren dat in 2005 ongeveer 2000 patiënten per jaar. Momenteel wordt deze diagnose jaarlijks bij ongeveer 1300 patiënten vastgesteld.

Kwaliteit en cijfers

Binnen ZGT worden jaarlijks 25-30 maagoperaties verricht. De resultaten van deze behandelingen worden landelijk vastgelegd in een landelijke vergelijkende kwaliteitsdatabase. De Dutch Upper GI Cancer Audtit (DUCA). Met de registratie van behandelingen in dit systeem wordt de kwaliteit van zorg verbeterd.

Ontwikkelingen

Het oncologisch centrum van ZGT neemt deel aan landelijk wetenschappelijk onderzoek. Nieuwe technieken en de samenwerking met omliggende ziekenhuizen maken dat ZGT haar bestaande expertise kan blijven uitbouwen.

Zorgpad

 • 1.

  Klachten

  Op een bepaald moment kunnen één of meer van de volgende alarmsignalen ontstaan bij maagkanker. Het is goed om naar uw huisarts te gaan als u geen verklaring voor de klachten kunt vinden.

   

  Klik hier voor meer over klachten en symptomen.

 • 2.

  Diagnose

  Met een verwijzing van de huisarts kunt u snel bij ZGT terecht voor nader onderzoek. Een goede en snelle diagnose is nodig om u goed te kunnen behandelen. De diagnose wordt vastgesteld door uw medisch specialist.

   

  Klik hier voor meer over onderzoeken en diagnose.

 • 3.

  Behandeling

  Op basis van de diagnose stellen de specialisten samen de behandelingsmogelijkheden op. De chirurg-oncoloog bespreekt deze samen met u.

   

  Klik hier voor meer over de behandeling van maagkanker.

 • 4.

  Nazorg

  Na de behandeling hebben patiënten vaak behoefte aan informatie over de manier van omgaan met de gevolgen van de behandeling en de angst op terugkeer van de ziekte. Samen met u kijken we waarin u ondersteuning nodig heeft.

   

  Klik hier voor meer over nazorg.

Patiëntenfolders maagkanker

Ziekenhuislocatie Almelo Gastro-enterologische en oncologische chirurgie

 • Telefoonnummer 088 708 52 31
 • Faxnummer -
 • Adres Zilvermeeuw 1,7609 PP Almelo

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo