Een goede en snelle diagnose is nodig om u goed te kunnen behandelen. De diagnose wordt vastgesteld door uw medisch specialist.  Indien u te horen krijgt dat u maagkanker heeft roept dit bij u veel emoties en vragen op. Voor uzelf en uw naaste(n) is het een spannende periode. Medewerkers van het multidisciplinair maagteam staan voor u klaar en helpen u waar mogelijk. Samen met u wordt gekeken waar u behoefte aan hebt. Hieronder vindt u informatie op hoofdlijnen over het stellen van een diagnose.

Stadium van de kanker vaststellen

Wanneer bij u op basis van de uitslag van het inwendige kijkonderzoek (gastroscopie) en de weefselmonsters (biopten) maagdarmkanker is vastgesteld is verder onderzoek nodig voor het opstellen van een goed behandelingsplan. En voor het inschatten van de kans op een curatieve behandeling ( een behandeling gericht op genezing). Daarom is het belangrijk om voor de behandeling de tumor plus eventuele uitzaaiingen goed in kaart te brengen. Onderzoeken die hierbij worden verricht zijn onder meer:

  • CT van longen en buik.
  • PET-scan / PET-CT scan: dit radionucleair onderzoek biedt inzicht eventuele uitzaaiingen.
  • Endoscopische echografie (EUS): biedt inzicht in de wand van de maagwand en de nabijgelegen lymfeklieren.

Wanneer het stadium van de ziekte is bepaald wordt uw lichamelijke conditie beoordeeld. Inzicht in uw lichamelijke conditie en voedingstoestand en eventuele verbetering zijn nodig om de meeste behandelingen te kunnen ondergaan.

Inzicht in uw lichamelijke conditie

Voor het ondergaan van de meeste behandelingen dient uw algehele lichamelijke conditie voldoende op niveau te zijn. Vandaar dat naast bovengenoemde onderzoeken ook wordt bepaald hoe het met uw lichamelijke conditie is gesteld. Onder andere de volgende tests helpen hierbij:

  • Conditietest door de fysiotherapeut.
  • Mate van kwetsbaarheid (bij patiënten ouder dan 70 jaar).
  • Inzicht in uw voedingstoestand. Als het eten niet goed kan zakken of wanneer u een verminderde eetlust heeft kan de voedingsinname onvoldoende zijn. Hierdoor kan de voedingstoestand verslechteren (uw lichaamsgewicht neemt af).

Voldoende voeding helpt om een goede conditie te houden en u herstelt doorgaans sneller van de behandeling. De diëtist zal u helpen met het samenstellen van een persoonlijk voedingspatroon, zodat de inname voldoende is en afgestemd op uw klachten. Zij zal u voor, tijdens en na de behandeling adviezen geven om ervoor te zorgen dat u voldoende voedingsstoffen binnen krijgt.

Psycho-sociale ondersteuning

De oncologie regieverpleegkundige is uw vaste aanspreekpunt tijdens uw gehele behandeltaject. Zij probeert tijdens gesprekken met u en uw naaste(n) een indruk te krijgen van uw behoeften ten aanzien van uw geestelijk en maatschappelijk welbevinden. Indien gewenst legt zij contact met een medisch maatschappelijk werker, geestelijk verzorger en/of klinisch psycholoog. Dit alles om ervoor te zorgen dat u voorafgaand en tijdens uw behandeling van maagkanker zo goed mogelijk wordt ondersteund.