Doorgaans veroorzaakt maagkanker niet direct klachten. Hierdoor wordt maagkanker vaak pas in een relatief laat stadium ontdekt. Pijn en vermagering zijn de meest voorkomende symptomen. Als de tumor in het gebied van de maagingang of maaguitgang zit, kunnen zogeheten ‘passageklachten’ ontstaan. Hierbij heeft de patiënt het gevoel dat het eten niet goed ‘zakt’. Dit kan gepaard gaan met een ongemakkelijk gevoel in de buik, een zware maag of een gevoel van vroegtijdige verzadiging (‘vol zitten’). Ook opboeren van lucht en zuurbranden komen voor.

Er doen zich ook andere symptomen voor, die al dan niet te maken hebben met de voorgaande zoals vermoeidheid, duizeligheid, en bloedingen in het spijsverteringskanaal. Dit kan zich uitten in het braken van bloed of de aanwezigheid van verteerd bloed in de ontlasting. Deze bloedingen kunnen bloedarmoede veroorzaken.

Risicofactoren

De precieze oorzaak van maagkanker is onduidelijk. Wel zijn er factoren bekend die zorgen voor een hoger risico op het ontstaan van maagkanker:

  • Leeftijd, het risico neemt toe naar mate mensen ouder zijn;
  • Roken;
  • Alcoholgebruik;
  • De relatie tussen voedingspatroon en het optreden van maagkanker is complex;
  • De aanwezigheid van de bacterie ‘helicobacter pylori’; deze bacterie kan langdurige maagzweren veroorzaken waardoor de kans op het ontstaan van kanker wordt vergroot;
  • Bepaalde typen maagpoliepen (adenomateuze poliepen).