Slokdarmkanker is een kwaadaardige oncologische aandoening van de slokdarm. In Nederland komt deze vorm van kanker jaarlijks voor bij 1.900 mensen. De meesten hiervan zijn ouder dan 50 jaar.

Met onze jarenlange ervaring en hoogwaardige technieken zijn we expert in het behandelen van slokdarmkanker. ZGT biedt:

 • Bijzonder goede operatieresultaten
 • Unieke behandeling met onze Da Vinci Xi operatierobot.
 • Optimale behandeling door expertise vanuit verschillende deskundigheden in het behandelteam.
 • Verder profiteren patiënten bij de behandeling bij ZGT van goede samenwerking met andere ziekenhuizen en onze actieve betrokkenheid bij wetenschappelijk onderzoek, zodat we onze kennis en zorg constant kunnen verbeteren.

 

Zorgpad

 • Klachten

  Op een bepaald moment kunnen één of meer van de volgende alarmsignalen ontstaan bij slokdarmkanker. Het is goed om naar uw huisarts te gaan als u geen verklaring voor de klachten kunt vinden.

 • Diagnose

  Met een verwijzing van de huisarts kunt u snel bij ZGT terecht voor nader onderzoek. Wij streven er naar u zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over uw klachten.

 • Behandeling

  Op basis van de diagnose stellen de specialisten samen de behandelingsmogelijkheden op. De chirurg-oncoloog bespreekt deze samen met u.

 • Nazorg

  Na de behandeling hebben patiënten vaak behoefte aan informatie over de manier van omgaan met de gevolgen van de behandeling en de angst op terugkeer van de ziekte. Samen met u kijken we waarin u ondersteuning nodig heeft.

Multidisciplinair team

Het multidisciplinair slokdarmteam van ZGT staat voor u klaar om u de best mogelijke behandeling te bieden. Het team bestaat uit: chirurg-oncologen, maag-, darm-, en leverartsen, internist-oncologen en radiotherapeuten, nucleair geneeskundigen, pathologen, diëtisten en oncologie regieverpleegkundigen. Wekelijks bespreken de medisch specialisten in dit team alle patiënten met slokdarmkanker. De situatie van iedere patiënt wordt vanuit de verschillende medisch specialismen bekeken. Zo bieden we iedere patiënt de best mogelijke zorg.

Eén vast aanspreekpunt

De regieverpleegkundige is tijdens de diagnose en behandeling uw vaste aanspreekpunt. Zij biedt u aanvullende informatie en voorlichting, plant afspraken en kijkt welke ondersteuning verder nog wenselijk is in uw situatie. Hierbij kunt u denken aan ondersteuning in de vorm van een medisch maatschappelijk werker, klinisch psycholoog en/of geestelijk verzorger.

Kookboek en kookworkshops

Als mensen geconfronteerd worden met slokdarmkanker, staat hun hele leven op de kop. Niet alleen gaan ze een ingrijpend medisch traject in, ook het dagelijks leven verandert. Hele ‘gewone’ dingen, zoals eten, kunnen heel ingewikkeld worden. Daarom heeft ZGT een kookboek voor patiënten samengesteld. 

Voorlichting

ZGT biedt verschillende soorten voorlichting over slokdarmkanker.

Wetenschappelijk onderzoek

De genezingskansen van slokdarmkanker zijn aanzienlijk verbeterd. Nieuwe technieken en de samenwerking met omliggende ziekenhuizen maken dat ZGT haar bestaande expertise kan blijven uitbouwen. Daarnaast nemen we deel aan landelijk wetenschappelijk onderzoek. Researchverpleegkundigen spelen daarbij een grote rol. Zij regelen de begeleiding en controles van de patiënten die aan de onderzoeken willen meewerken.

Topzorg Oost

Op 10 oktober 2016 kwam de ZGT slokdarmoncologie aan bod bij Topzorg Oost: een medische serie van RTV Oost over de ziekenhuiszorg in Overijssel. Aan de hand van persoonlijke verhalen, bijzondere ingrepen, betrokken artsen en verpleegkundigen krijg je een uniek kijkje in onze oncologische zorg. Zie onderstaande video voor de uitzending.

Patiënteninformatie slokdarmkanker

Ziekenhuislocatie Almelo Gastro-enterologische en oncologische chirurgie

 • Telefoonnummer 088 708 52 31
 • Faxnummer -
 • Adres Zilvermeeuw 1,7609 PP Almelo

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Bekijk op de kaart Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo