Verpleegkundigen lopen in de gang

Staar of cataract is vertroebeling van de lens in het oog. Deze vertroebeling ontstaat vaak geleidelijk en komt meestal door veroudering van de ooglens. We spreken dan van ouderdomsstaar. Bij beginnende staar heeft u meestal geen of weinig klachten. Op dat moment is behandeling nog niet nodig. Wordt de staar erger, dan gaat u waziger zien. Naast ouderdomsstaar zijn er ook andere vormen, zoals aangeboren staar en staar na letsel aan het oog.

 

© Het Oogziekenhuis Rotterdam
Figuur 1: het gezonde oog, figuur 2: oog met staar

Diagnose van staar

Om de diagnose staar te kunnen stellen, krijgt u een algemeen oogheelkundig onderzoek. Aanvullend onderzoek is meestal niet nodig.

Behandeling van staar

Staar is alleen te behandelen met een operatie. Oogdruppels of een laserbehandeling helpen niet bij deze oogaandoening. Een staaroperatie vindt plaats onder plaatselijke verdoving en is een dagopname van alles bij elkaar zo’n twee uur. De ingreep zelf duurt maar vijftien minuten.

Tijdens een staaroperatie vervangt de oogarts de troebele ooglens voor een nieuwe kunstlens. Eerst wordt via een klein sneetje aan de rand van het hoornvlies door middel van een klein hol buisje de troebele ooglens vergruist en opgezogen. Vervolgens brengt hij via een ander buisje de nieuwe kunstlens opgerold in uw oog. Deze ontvouwt zich daarna in het lenszakje. Het wondje sluit vanzelf en er is geen hechting nodig. In sommige gevallen kan het nodig zijn dat de oogarts iets van deze techniek moet afwijken.

Soms kan het lenszakje na een tijdje vertroebelen. Dit noemen we ‘nastaar’. Nastaar is te behandelen met een poliklinische laserbehandeling (YAG-laser). Hierbij wordt de kunstlens als het ware schoongepoetst.

In sommige gevallen krijgt u geen staaroperatie. Bijvoorbeeld als u naast staar ook andere oogziekten heeft waardoor u slecht ziet. Een staaroperatie helpt dan niet voor het verbeteren van uw zicht.

Patiëntenfolder