Logo, terug naar Home

Team oogheelkunde ZGT Almelo

Op deze pagina leest u meer over de mensen die bij oogheelkunde in ZGT Almelo werken. Sommigen komt u tegen bij uw bezoek aan de afdeling.

Oogartsen

Een oogarts is een medisch specialist die na het artsexamen een specialistische opleiding van vijf jaar tot oogarts heeft gevolgd. Een oogarts stelt een diagnose van afwijkingen aan het oog, het visuele systeem, de oogkas, de oogleden, de traanwegen en ziekten die daarmee samenhangen. Ook voert de oogarts behandelingen uit. Dat kunnen operaties zijn. Als het nodig is, werkt de oogarts samen met de huisarts, andere medisch specialisten en gespecialiseerde oogartsen van academische centra. De oogartsen van ZGT Almelo zijn gespecialiseerd in cataract, glaucoom, macula degeneratie en scheelzien. 

Onder aan deze pagina ziet u o.a. de oogartsen van ZGT Almelo.

Optometristen

Optometrie betekent oogmeetkunde. Een optometrist heeft –onder leiding van de oogartsen– zelfstandige spreekuren. Tijdens deze spreekuren doet de optometrist oogcontroles, oogmetingen en andere aanvullende oogonderzoeken. Er zijn twee optometristen in ZGT Almelo:

  • Ruud de Koning
  • Ellen Asbroek

Orthoptisten

Orthoptie betekent letterlijk rechtzien. Een orthoptist onderzoekt en behandelt alle aandoeningen die daarvan afwijken. Zoals scheelzien, dubbelzien en een lui oog. Maar ook brilafwijkingen, hoofdpijn en leesklachten. Er zijn drie orthoptisten in ZGT Almelo:

  • Wieteke van vliet
  • Marit Hazenkamp
  • Ingrid ’t Hart

Technisch oogheelkundig assistent

De technisch oogheelkundig assistent (TOA) assisteert de oogartsen bij hun spreekuren. Ook doet de TOA allerlei aanvullende onderzoeken zoals een ooglensmeting en gezichtsveldonderzoek.

(Medisch) secretaresse

De (medisch) secretaresse ontvangt u aan de balie, maakt uw papieren in orde en wijst u de weg. Als u belt naar de afdeling, krijgt u haar aan de lijn. Als het nodig is, overlegt de secretaresse met de medisch specialist om uw vragen te beantwoorden.