Logo ZGT Logo, terug naar Home
Scancontrole

Team oogheelkunde ZGT Hengelo

Op deze pagina leest u meer over de mensen die bij oogheelkunde in ziekenhuislocatie Hengelo werken. Afhankelijk van de reden van uw bezoek, komt u een aantal van hen tegen bij uw bezoek aan de afdeling.

Oogarts

Een oogarts is een medisch specialist die na het artsexamen een specialistische opleiding van vijf jaar tot oogarts heeft gevolgd. Een oogarts stelt de diagnose en behandelt afwijkingen aan het oog, het visuele systeem, de oogkas, de oogleden, de traanwegen en ziekten die daarmee samenhangen. De oogarts houdt spreekuren en voert de noodzakelijke ingrepen of operaties uit. Als het nodig is, werkt de oogarts samen met de huisarts, andere medisch specialisten en gespecialiseerde oogartsen van academische centra. 

Bekijk hier welke oogartsen werkzaam zijn bij ZGT

Physician Assistant (PA)

De PA heeft na de HBO-opleidingen Optometrie én Orthoptie de Master Physician Assistant gevolgd. Zij voert zelfstandig medische taken uit zoals het houden van spreekuren, het voorschrijven van medicijnen en het uitvoeren van kleine verrichtingen op de behandelpolikliniek. Daarnaast heeft zij zich ook toegelegd op nachtlenzen en de medische toepassing van contactlenzen. 

Bekijk hier welke Physician Assistant werkzaam is in ziekenhuislocatie Hengelo

Optometrist

Optometrie betekent oogmeetkunde. Tijdens zelfstandige spreekuren verricht een optometrist onder supervisie van een oogarts controles, metingen en verschillende aanvullende onderzoeken. Een optometrist onderscheidt hierbij tussen pluis/niet pluis. Als het nodig is, schakelt de optometrist de hulp van de oogarts of huisarts in. In vergelijking tot een opticien is een optometrist hoger en breder opgeleid. Hij heeft meer medische kennis en is geregistreerd bij het Kwaliteitsregister Paramedici.

Orthoptist

Orthoptie betekent letterlijk rechtzien. In tegenstelling tot een optometrist heeft een orthoptist een geheel eigen zelfstandig deskundigheidsgebied binnen de oogheelkunde. Een orthoptist diagnosticeert en behandelt stoornissen in de samenwerking en ontwikkeling van de ogen. Dit kunnen bijvoorbeeld scheelzien, dubbelzien, lui oog, brilafwijkingen, prisma’s, hoofdpijn en leesklachten zijn. De orthoptist adviseert de oogarts met betrekking tot de indicatiestelling voor een scheelziensoperatie. Ondanks dat het beroep orthoptist al in 1958 in Nederland is erkend, is het nog relatief onbekend. Een orthoptist is evenals een optometrist HBO-opgeleid en geregistreerd bij het Kwaliteitsregister Paramedici.

Bekijk hier welke orthoptisten werkzaam zijn in ziekenhuislocatie Hengelo

Contactlensspecialist

Een contactlensspecialist heeft net als de orthoptist een eigen deskundigheidsgebied binnen de oogheelkunde. U kunt bij de contactlensspecialist van ZGT locatie Hengelo terecht als u om welke reden dan ook liever geen bril draagt. Daarbij is het Lenscentrum Hengelo gespecialiseerd in nachtlenzen (ook bij kinderen) en de medische toepassing van contactlenzen.
Voor een afspraak bij het Lenscentrum Hengelo heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig.

Technisch oogheelkundig assistent (TOA)

De TOA assisteert de oogartsen bij hun spreekuren. Ook doet de TOA allerlei aanvullende onderzoeken zoals een ooglensmeting en gezichtsveldonderzoek. Een TOA heeft minimaal de MBO-beroepsopleiding gevolgd.

(Medisch) secretaresse

De (medisch) secretaresse ontvangt u aan de balie, maakt uw papieren in orde en wijst u de weg. Als u belt naar de afdeling, krijgt u haar aan de lijn. Als het nodig is, overlegt de secretaresse met de medisch specialist om uw vragen te beantwoorden.

Alle specialisten op een rijtje