Verpleegkundigen lopen in de gang

Gentle sectio: de gezinsvriendelijke keizersnede

Bij een keizersnede komt een baby operatief ter wereld. Dit is nodig als de baby niet via de natuurlijke weg geboren kan worden of als de conditie van de baby een snelle bevalling noodzakelijk maakt. Het nadeel daarvan is dat moeder en kind direct na de geboorte tijdelijk gescheiden worden. Sinds een paar jaar biedt ZGT de ‘gentle sectio’, ofwel de ‘natuurlijke keizersnede’. Direct contact tussen moeder en kind staat hierbij centraal.

In onderstaande video ziet u hoe het proces van een keizersnede verloopt in het ZGT Moeder Kind Centrum.

                            

Lees voor meer informatie de patiëntfolder 'Keizersnede' (PDF).

Minder klinisch

Gynaecoloog Akeel Alhafidh: “Het maakt de bevalling via een keizersnede minder klinisch en daarmee beter voor moeder en kind.” “De gentle sectio is een geplande keizersnede”, vertelt gynaecoloog Akeel Alhafidh. “De focus ligt daarbij op huid-op-huidcontact tussen moeder en kind direct na de geboorte. Dankzij een ruggenprik maakt de moeder de geboorte van haar kind bewust mee. We leggen de baby meteen op haar borst, net als bij een natuurlijke bevalling. Zo kunnen zij volop van elkaar genieten en kennismaken. Een pasgeborene is vooral tijdens het eerste uur na de geboorte heel erg wakker en alert. En daarmee zeer ontvankelijk voor het eerste contact met de ouders.” 

Huid-op-huid contact

“Huid-op-huid contact heeft een positief effect op de bloeddruk, ademhaling, temperatuur en bloedsuikerregulatie van de baby”, legt Alhafidh uit. “En omdat het minder stressvol is dan een spoedkeizersnede zorgt het huidcontact voor een positief gevoel bij de moeder. Zo heeft ze meestal minder pijn, minder vaginaal bloedverlies en komt de borstvoeding beter op gang. En, ook niet onbelangrijk, het kindje blijft lekker warm op de moederborst.”

Jaarlijks worden ongeveer 2.000 kinderen geboren in ZGT. Zo’n 400 komen met een keizersnede ter wereld. De meesten daarvan zien nu het levenslicht via de gentle sectio. 

Wanneer een gentle sectio? 

“Bij een spoedkeizersnede is het niet mogelijk om een gentle sectio te doen. Als de medische situatie bij moeder en kind het toelaat wordt zo spoedig mogelijk huid op huidcontact aangeboden. We plannen de gentle sectio een paar weken van tevoren in. Bijvoorbeeld als er sprake is van een stuitligging of dwarsligging. Een aanstaande moeder kan ook aangeven dat ze liever niet op een natuurlijke manier wil bevallen als haar eerste kind ook met een keizersnede geboren is. We doen de sectio in week 40 van de zwangerschap. In een vroeger stadium is de baby niet goed voorbereid op de geboorte.” Ook de partner kan de geboorte van begin tot eind meemaken. De partner zit tijdens de operatie naast de moeder. “Dat de partner alles meemaakt is belangrijk voor de hechting tussen partner en kind”, vertelt Alhafidh. “Overigens is het traject rond de gentle sectio helemaal gericht op het gezin. De aanstaande ouders worden tijdens het hele traject begeleid door een vaste verpleegkundige. Zij geeft uitleg aan de ouders, is in de operatiekamer aanwezig en assisteert met de verzorging van het kindje.”