Wetenschap

Wetenschapsfonds 2018

Wetenschapsfonds ZGT geeft boost aan onderzoek naar diabetes, oncologie, slokdarmchirurgie en orthopedie

Drie ingediende grote onderzoeksvoorstellen en één klein onderzoeksvoorstel zijn door ZGT beloond met een wetenschapsvoucher. Ook werd een voucher uitgereikt door de Coöperatie Medisch Specialisten (CMS).

Winnaars Wetenschapsfonds 2018

Tijdens de jaarlijkse uitreiking op 18 juni hebben onderstaande grote onderzoeksvoorstellen een voucher ontvangen:

  • Evaluatie van Lichamelijke Activiteit in Diabetes Mellitus Type 2 (Goos Laverman, internist-nefroloog)
  • Beter begrijpen van en communicatie over 'off loading' van diabetische voetwonden door middel van objectieve data (Jaap van Netten, wetenschappelijk onderzoeker heelkunde)
  • Vroegtijdige impliciete bevordering van vitaliteit voor patiënten met borstkanker tijdens neoadjuvante behandeling (Ester Siemerink, internist-oncoloog).

De CMS-voucher, vooral bedoeld om jonge onderzoekers de kans te geven om wetenschappelijk onderzoek te doen, werd dit jaar uitgereikt aan:

  • Het bevorderen van snel en veilig ontslag na slokdarmchirurgie door individuele risico predictie modellen (Ewout Kouwenhoven, chirurg-oncoloog).

Bij de kleine onderzoeksvoorstellen werd een voucher uitgereikt aan Rianne Huis in ’t Veld voor het gebruik van MRI voor het diagnosticeren van oorzaken voor de problematische knieprothese: een vergelijking tussen hoogveld en laagveld MRI. Voorafgaand aan de uitreiking gaven de winnaars van 2017 een pitch over de voortgang van hun onderzoeken. De vouchers namens het ZGT Wetenschapsfonds werden uitgereikt door Ton Ruikes, voorzitter Raad van Bestuur. De voucher van het CMS werd uitgereikt door Rick Brouwer.

ZGT Wetenschapsfonds
Vanaf 2017 wordt door de Raad van Bestuur en Coöperatie Medisch Specialisten U.A. jaarlijks een bedrag voor wetenschappelijk onderzoek vrijgemaakt. Doel is het wetenschappelijk onderzoek thematisch meer kracht bij te zetten en zo naar een hoger plan te tillen. Net als bij Pioneers in Health Care wordt gewerkt met een 'call for proposals', waarbij onderzoekers projecten indienen ter hoogte van maximaal € 50.000,-. Deze worden beoordeeld en de beste voorstellen worden beloond. Het ZGT Wetenschapsfonds heeft daarnaast een gedeelte van het budget gereserveerd voor kleine onderzoeksprojecten, ter hoogte van maximaal € 10.000,-. Op deze manier wordt nieuw en breder wetenschappelijk onderzoek gestimuleerd. Samen met landelijke- en/of regionale onderzoeksinstellingen wordt zo actief bijgedragen aan betere patiëntenzorg.