Wetenschap

Wetenschapsfonds 2020

ZGT wetenschapsvouchers uitgereikt

ZGT Wetenschapsfonds geeft boost aan onderzoek naar diabetes, oncologie, urologie, geriatrische traumatologie, reuma en een onderzoek naar het versnellen van implementatie van eHealth in de dagelijkse zorg.

Winnaars Wetenschapsfonds 2020

Vijf grote onderzoeksvoorstellen en één klein onderzoeksvoorstel zijn door ZGT beloond met een wetenschapsvoucher. Eén van de vijf grote onderzoeksvoorstellen kreeg de voucher uitgereikt door de Coöperatie Medisch Specialisten (CMS). 

Binnen Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) is het doen van wetenschappelijk onderzoek één van de kerntaken. Door het doen van wetenschappelijk onderzoek kunnen expertisegebieden ontwikkeld worden, wordt de zorg voor de patiënt kwalitatief beter. Ook kan worden bijgedragen aan nieuwe richtlijnen en standaarden en wordt de naamsbekendheid van ZGT opgebouwd en vergroot.  Wetenschap is dan ook logischerwijs één van de hoofdcriteria binnen Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen (STZ) waar ZGT in 2020 graag tot toe wil treden Binnen ZGT wordt veel, en steeds meer, aan onderzoek gedaan en wordt de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek steeds beter. Sinds 2017 ondersteunen de Raad van Bestuur en de CMS nieuwe wetenschappelijke initiatieven vanuit het ZGT Wetenschapsfonds.

In 2020 werden 20 onderzoeksvoorstellen ingediend: 18 grote onderzoeksvoorstellen en 2 kleine voorstellen. Al deze voorstellen zijn beoordeeld door leden van de Centrale WetenschapsCommissie en epidemiologen van het wetenschapsbureau ZGT/MST. De volgende voorstellen zijn uitgekozen als de beste, en hebben een voucher ontvangen.

Grote onderzoeksvoorstellen:

  • CREATURE: Onderzoek naar verminderde spiermassa in diabetes mellitus type 2 (Goos Laverman, internist-nefroloog)
  • Vitaliteit bij borstkanker patiënten impliciet bevorderen: effectiviteit van de IVY app (Ester Siemerink, internist-oncoloog)
  • Succesfactoren voor snel en effectief implementeren van eHealth tijdens de Covid-19 pandemie: lessen voor de toekomst (Annemieke Konijnendijk, projectleider innovatie / onderzoeker)
  • Veerkracht van kwetsbare ouderen met een heupfractuur in het Centrum voor Geriatrische Traumatologie (Merle Geerds, anios chirurgie)
  • Optimalisatie behandeling prostaatkanker, zijn de verwijderde lymfeklieren ook de correcte klieren? (Herman Roelink, uroloog) (CMS voucher)

Klein onderzoeksvoorstel:

  • Is type 1 interferon een nieuw puzzelstuk voor de verklaring en gepersonaliseerde behandeling van reuscelarteritis en polymyalgia rheumatica? (Lenny Geurts-van Bon, reumatoloog)