Rookvrij ZGT

Ons rookbeleid

Ons ziekenhuis is helemaal rookvrij. ZGT wil in alles een gezondheidsbevorderende omgeving zijn en roken hoort daar niet bij. We geven het goede voorbeeld en zetten ons in voor een rookvrije generatie.

Wat is een rookvrij ZGT?

In ons gebouw en op ons terrein (inclusief ons parkeerterrein) mag niet worden gerookt. Dit is op verschillende manieren te zien op ons terrein. Een rookvrij ZGT geldt voor medewerkers, patiënten, bezoekers, leveranciers en alle anderen op het terrein van ons ziekenhuis. Zowel in Hengelo als in Almelo.

Vraag en antwoord

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over een rookvrij ZGT.

 • 1

  Waarom kiest ZGT voor een rookvrij ziekenhuis?

  In een ziekenhuis staat gezondheid centraal. Roken hoort daar niet bij. Wij willen als ziekenhuis het goede voorbeeld geven en ons daarmee inzetten in het streven naar een rookvrije generatie. Daarnaast werkt de overheid aan rookvrije publieke instellingen. Steeds meer ziekenhuizen in ons land zijn of worden daarom rookvrij. 

 • 2.

  Voor wie geldt dit?

  Een rookvrij ZGT geldt voor patiënten, bezoekers, medewerkers, leveranciers en alle anderen. Kortom, voor iedereen die op ons terrein is of moet zijn.

 • 3.

  Wat valt onder roken?

  Onder het rookverbod vallen de sigaret, andere tabakswaren, de elektronische sigaret, ('dampers'), 'rookloze sigaretten' (zoals de iQos) en andere rookvormen.

 • 4.

  Waar geldt dit allemaal?

  Rookvrij ZGT geldt binnen de ‘slagbomen’ van ons terrein. Rookvrij ZGT geldt dus ook voor onze parkeerterreinen. Op diverse plekken in en rondom ons ziekenhuis wordt aangegeven dat er sprake is van een rookvrij ZGT.

 • 5.

  Wat doen jullie met een laatste rookwens?

  In de praktijk komt het maar heel zelden voor dat een patiënt nog een laatste sigaret wil. Als dat wel zo is, dan kijken we samen naar de mogelijkheden om een passende oplossing te zoeken.

 • 6.

  Ik moet naar ZGT maar kan echt niet zonder sigaret. En nu?

  Mocht u worden opgenomen in ZGT, bespreek dit dan vooraf met uw huisarts of verwijzer. Wellicht kan hij/zij helpen met een nicotinepleister of met –kauwgom. Ook in het ziekenhuis kunnen we patiënten met tabaksverslaving (die opgenomen zijn) hulp aanbieden in de vorm van nicotinepleisters.

 • 7.

  Welke hulp kan ik krijgen bij het stoppen met roken?

  Stoppen met roken is moeilijk. Neem daarom de tijd om u goed voor te bereiden. U hoeft het niet alleen te doen. Kijk op Heel Twente Stopt welke hulp u kunt krijgen.