Medicatieveiligheid, bijwerkingen & klachten

Ziekenhuisapothekers en apothekersassistenten controleren de voorgeschreven medicatie voor patiënten altijd structureel en nauwkeurig. Er is regelmatig overleg met de medisch specialist. Bijvoorbeeld wanneer een combinatie van twee geneesmiddelen problemen kan opleveren. Of als de apotheker een beter alternatief vindt voor een bepaald medicijn. Daarbij is informatie over thuismedicatie onmisbaar.

De ZGT Apotheek, kan bij de openbare apotheek van een patiënt gegevens opvragen over het geneesmiddelgebruik. Daarmee wordt ervoor gezorgd dat de patiënt ook in het ziekenhuis de juiste geneesmiddelen krijgt. Wanneer de patiënt na een verblijf in het ziekenhuis weer naar huis gaat, zorgt de poliklinische apotheek dat die medicatie via de eigen apotheek wordt verstrekt. Deze processen worden continu gecontroleerd.

 

Bijwerkingen niet geregistreerde geneesmiddelen in Nederland

Voor een aantal geneesmiddelen is in Nederland geen geregistreerd product beschikbaar. Het geneesmiddel kan dan uit het buitenland geïmporteerd worden. Bij geneesmiddelen die niet in Nederland geregistreerd zijn is het verplicht om bijwerkingen van deze middelen te verzamelen en te evalueren.

Indien een patiënt een bijwerking ervaart bij gebruik van een niet in Nederland geregistreerd geneesmiddel kunt u deze bijwerking melden bij de ZGT Apotheek. Hieronder kunt u de bijwerking invullen. Uw melding wordt beoordeeld door de ZGT Apotheek en indien gewenst krijgt u terugkoppeling op uw melding.

 

Klachten eigen bereidingen ZGT Apotheek

Mocht u een klacht hebben over een geneesmiddel dat door de ZGT Apotheek is bereid of indien een patiënt een bijwerking ervaart bij gebruik van een door de ZGT Apotheek bereid geneesmiddel, dan kunt u dat melden aan de ZGT Apotheek.

U herkent een geneesmiddel dat door de ZGT Apotheek zelf is bereid door de tekst ‘ZGT Apotheek’ op het etiket.
Via onderstaande links komt u bij een formulier terecht waarop u de klacht of bijwerking kunt invullen. Uw melding wordt beoordeeld door de ZGT Apotheek en indien gewenst krijgt u terugkoppeling op uw melding.