Functieonderzoek

ZGT kan de volgende eerstelijnsdiagnostiek voor u verzorgen. Bij onderstaande onderzoeken blijft u als huisarts de hoofdbehandelaar.

  • Longfunctie/spirometrie
  • Echografie Rijssen

Diagnostiek

ZGT kan de volgende eerstelijnsdiagnostiek voor u verzorgen. Bij onderstaande onderzoeken blijft u als huisarts de hoofdbehandelaar.

Longfunctie/spirometrie

Bij patiënten met verdenking op astma of COPD wordt voor het Medisch Centrum Nijverdal op locatie  spirometrieonderzoek verricht.

Aanmelding patiënt

Voor longfunctieonderzoek in Medisch Centrum Nijverdal geldt dat voor het aanmelden van een patiënt een speciaal formulier moet worden aangemaakt. U vult als huisarts het longfunctieaanvraagformulier in en geeft aan welke specifieke longfuncties de specialist moet testen. Het ingevulde longfunctieaanvraagformulier kunt u faxen naar het secretariaat van ZGT lijn 1-2. Het faxnummer is 088 708 44 98. De secretaresse van ZGT lijn 1-2 neemt contact op met de aangemelde patiënt en maakt een afspraak voor een onderzoek. Dat onderzoek duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. De patiënt ontvangt de afspraakbevestiging per post. De longfunctielaborant voert het longonderzoek uit. Dat gebeurt met een mobiel longfunctieapparaat. Een longarts beoordeelt de patiëntgegevens van het longfunctieonderzoek. Binnen drie tot vier dagen na het longfunctieonderzoek koppelt de longarts de resultaten van de patiënt terug naar de aanvragende huisarts.

Echografie (Rijssen)

In de buitenpolikliniek Rijssen worden echo-onderzoeken verricht voor patiënten uit Rijssen en omgeving. Op aanvraag van de huisarts maakt de echolaborant met behulp van ultrasoundtechniek een echo van de organen in de buik. 

Aanmelding patiënt

Patiënten kunnen na doorverwijzing van de huisarts zelf een afspraak maken met de afdeling radiologie van ZGT, telefoonnummer 088 708 36 14. 

Na onderzoek wordt een voorlopig verslag met de beelden digitaal verstuurd naar de afdeling radiologie van ZGT. Bij spoedbevindingen neemt de echolaborant direct contact op met de radioloog van ZGT. Op basis van de uitkomst wordt de patiënt doorverwezen naar het ziekenhuis of de huisarts. Zodra de beelden zijn beoordeeld door de radioloog, wordt de uitslag digitaal verstuurd naar de huisarts.