
Als je aan radiologie denkt, dan denk je al snel aan foto’s maken. Maar de afdeling is meer dan dat: de zorg voor de patiënten, het technische aspect dat erbij komt kijken en de samenwerking met collega’s van andere afdelingen en specialisaties.
“Het stuk dat je iedere dag denkt, ik ga lekker werken, dat is wel heel erg belangrijk.”
Randolph werkt als radiologisch laborant op de afdeling radiologie. Hij geeft een inkijkje in zijn werk en het werken bij ZGT: “Het stuk dat je iedere dag denkt, ik ga lekker werken, dat is wel heel erg belangrijk.”
De winkel is altijd open
“Hoe een werkdag eruitziet? Wij doen bijna alles. Heel veel patiënten hebben beeldvorming nodig. Wat wij veel doen is bijvoorbeeld foto’s maken van de longen en de borstkas van patiënten die kortademig zijn of influenza hebben. We doen ook veel trauma’s: nek, borstkas, bekken en vaak schouders of een arm. Of scans van het hoofd en soms van de voorkant van het gezicht. We zien ook veel patiënten die gevallen zijn, dus foto’s van heupen en benen komen veel voor. Enkels, polsen. Je weet nooit wat er binnenkomt. We zeggen: de winkel is altijd open, maar je weet nooit wat het aanbod is. En dat vind ik wel heel mooi.”
Het werken op de afdeling radiologie is dus onvoorspelbaar en geen dag is hetzelfde. Randolph vertelt: “Er staan bijvoorbeeld vandaag 20 patiënten gepland, maar er kunnen ook veel patiënten vanuit de kliniek komen die opgenomen worden. Je kunt acute patiënten binnen krijgen vanuit de eerste hulp of van afdelingen waar patiënten ineens heel ziek worden. Dat weet je niet. Er komen altijd patiënten bij. Iemand kan bijvoorbeeld een reactie krijgen of een hartstilstand , noem maar op. En tijdens een operatie bijvoorbeeld, wil de chirurg ook steeds zien wat hij doet: schroeven plaatsen, een breuk goed zetten. Dus we werken met heel veel chirurgen, orthopeden of een uroloog. Er kan altijd van alles gebeuren. Op drukke dagen kun je ook echt knetterdruk zijn.”
“Er komt veel bij kijken. Het is niet maar even 2 seconden kijken en dan een verslag maken. Elke fout die je maakt, kan fataal zijn.”
Randolph geeft aan dat je soms moet kiezen tussen belangrijk en minder belangrijk. “Als de IC bijvoorbeeld belt, dan stem je af of het acuut is of dat het even kan wachten omdat je op dat moment met een trauma bezig bent. Als het heel slecht gaat met een patiënt dan moet je snel schakelen en handelen. Er komt veel bij kijken. Het is niet maar even 2 seconden kijken en dan een verslag maken. Elke fout die je maakt, kan fataal zijn. Hoe meer ervaring, hoe verder je bent en hoe meer bekwaam je je voelt in wat je wegstuurt in wat goed is en wat niet. Ik vind dat wel heel gaaf, echt donders mooi.”
Aandacht voor werkplezier
Naast de soms lastige momenten en drukte op de afdeling is er veel aandacht voor werkplezier. “De goede band met collega’s, dat is echt iets wat genoemd mag worden. Er worden vaak genoeg dingen georganiseerd. We doen vaak dingen samen, van kerstontbijten tot borrels, of een escape room, een weekendje weg, uit eten met elkaar. We hebben veel lol met elkaar.”
Eigenlijk wilde hij de sportwereld in. Via via is Randolph uiteindelijk dit werk ingerold. Maar de sport heeft dankzij de flexibiliteit van de afdeling en collega’s ook een plek in zijn leven. Randolph: “Ik ben ook voetbaltrainer en dat is soms wel lastig. Dus ik probeer altijd wel te regelen dat ik naar voetbal kan. Je kunt bij de planner aangeven dat je bepaalde diensten wilt draaien. En je kunt je voorkeuren aangeven, maar we hebben ook een aparte lijst om diensten te ruilen of over te nemen.”
Om dit werk te kunnen doen, volg je de 4-jarige HBO-opleiding in Groningen, Haarlem of Eindhoven. Dan mag je in drie werkvelden werken. Op de radiotherapie, radiologie en de nucleaire geneeskunde. En dan kun je de opleiding in combinatie met werken en leren doen, of voltijd. Bij ZGT hebben we veel leerlingen, zij worden goed begeleid. Je komt steeds verder en kunt steeds wat meer en krijgt meer verantwoordelijkheid.
“Dit werk doe je omdat het in je hart zit en omdat je het voor de patiënt doet.”
En wie ben je als persoon? “Je moet contact kunnen maken met een patiënt en je moet hem wel op z’n gemak kunnen laten voelen. Maar je hebt ook contact met specialisten, je moet professioneel kunnen zijn. Maar ook empathie kunnen tonen. Dat is belangrijk.
Dit werk doe je omdat het in je hart zit en omdat je het voor de patiënt doet. Je moet wel echt een bepaald gevoel en passie hebben om hier te werken.”
Werken op de afdeling radiologie, iets voor jou?
Lijkt het jou leuk om op de afdeling radiologie te werken? Of wil je weten hoe het is om te werken bij ZGT? Neem dan contact op met de afdeling recruitment via recruitment@werkenbijzgt.nl. Of neem een kijkje op Werken bij ZGT.
Vacature radiodiagnostisch laborant