Operatieassistent

Werken als anesthesiemedewerker

Iemand op zijn gemak stellen, praten en uitleggen wat je doet

Een operatie is niet niks. Iemand naast je die je een gerust gevoel geeft is dan heel fijn. Sem Plecht is anesthesiemedewerker (-assistent). Voor, tijdens en na de operatie maakt hij het verschil voor patiënten. En zorgt ervoor dat hun zorgen achteraf meestal onnodig bleken. Sem geeft graag een inkijkje in zijn werk.

Hengeloër Sem werkt alweer een aantal jaar bij ZGT: “In mijn directe omgeving kende ik twee anesthesiemedewerkers. Zij wekten mijn interesse voor het vak. Ik mocht meekijken met de anesthesiemedewerkers op de operatiekamer (OK). En liep diezelfde dag ook mee op de intensive care. Ik was er eigenlijk gelijk uit: anesthesie sprak mij enorm aan.”

Anesthesiemedewerker


Niks voelen

Anesthesie is een vorm van verdoving waarbij de functies van de belangrijke organen door de anesthesioloog worden bewaakt en eventueel ondersteund. Sem: “Voor de operatie controleer ik alle benodigde apparatuur en zet de juiste medicijnen en materialen klaar. Ik haal de patiënt op uit de voorbereidingsruimte (holding) en breng hem naar de OK. Ik assisteer de anesthesioloog bij het onder narcose brengen van de patiënt, of bij het aanbrengen van plaatselijke verdoving. Na de operatie breng ik de patiënt naar de uitslaapkamer (verkoever).”

Op de OK voelt Sem, die te herkennen is aan twee verschillende sokken, zich als een vis in het water. “Het is een bijzondere wereld”, vertelt hij. “De sfeer was vanaf de eerste dag al heel goed. Ik kreeg gelijk vragen en was direct onderdeel van het team. Iedereen is heel direct. Als leerling moest ik daar eerst aan wennen, maar het is heel fijn als iedereen zegt wat hij vindt. Dat moet ook. Dat is juist nodig.”

Elke operatie is een teamprestatie

In ZGT werken zestien anesthesiologen en ongeveer vijftig anesthesiemedewerkers. De verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen is vrijwel gelijk. Sem vervolgt: “Ik bewaak en begeleid de patiënt vanaf de holding tot op de verkoever. Ik wijk niet van zijn zijde. Binnen het operatieteam, dat uit meerdere personen en disciplines bestaat, heeft ieder zijn eigen taken en verantwoordelijkheden. Ik voer onder eindverantwoordelijkheid van de anesthesioloog taken uit bij de verdoving van een patiënt. Denk bijvoorbeeld aan het tijdig afbouwen van pijnstilling en slaapmiddelen. Maar ook aan het opbouwen van de postoperatieve pijnstilling. Daarnaast bewaak ik constant de vitale functies van de patiënt.”

“We maken ook heftige dingen mee. We helpen elkaar dan over en weer. Op zulke momenten kom je er weer achter wat een fantastisch team er staat. We zijn er altijd voor elkaar.”


“We maken ook heftige dingen mee. We helpen elkaar dan over en weer. Op zulke momenten kom je er weer achter wat een fantastisch team er staat. We zijn er altijd voor elkaar.” Op de vraag ‘hoe blijf je rustig in stressvolle situaties’ antwoordt hij: ”Ik weet waar de grens van mijn verantwoordelijkheid ligt, dat wordt je aangeleerd. Ik ben verantwoordelijk voor het bewaken van hartritme, bloedsomloop en ademhaling. Ik blijf bij de basis en beoordeel dat steeds opnieuw.”

Technisch, praktisch en menselijk

Een anesthesiemedewerker moet van verschillende markten thuis zijn. Dát is wat Sem ook aantrok in het beroep. Het is een technisch, praktisch en menselijk vak. “Juist de combinatie van patiëntenzorg en de techniek die erbij komt kijken maakt voor mij het werk zo interessant. En was voor mij de reden om de studie Gezondheid & Technologie bij Saxion te volgen. Dit is een studieroute binnen de opleiding tot verpleegkundige (hbo-v). Het is een pittige opleiding waarbij je heel veel leert over anatomie en fysiologie. Na twee jaar kon ik solliciteren naar een opleidingsplek voor anesthesiemedewerker i.o. Ik kreeg de leerplek. Dat betekent twee jaar lang vier dagen per week lerend aan het werk op de OK. En één dag per week les op Saxion. Voor het praktijkdeel krijg je twee of drie vaste begeleiders die zo vaak mogelijk tegelijk met jou op de OK staan. Dat werkt heel prettig.”

Iedereen met een hbo-zorg vooropleiding kan trouwens de opleiding voor anesthesiemedewerker volgen. Je hoeft hiervoor niet specifiek de studie Gezondheid & Technologie te hebben gedaan. En wil je als anesthesiemedewerker meer uit je carrière halen, dan zijn er genoeg mogelijkheden. Voldoende kansen om je te specialiseren. Bijvoorbeeld als onderdeel van het traumateam. Maar ook sedatie praktijkspecialist of preoperatieve screening behoort tot de mogelijkheden. Tijdens de preoperatieve screening bepaal je, in samenspraak met de patiënt die een geplande operatie ondergaat, welke vorm van anesthesie in zijn situatie het beste is. Ook kun je deel gaan uitmaken van het acute pijnteam. Een goede pijnbestrijding bevordert het herstel na de operatie en gaat complicaties tegen. Je gaat dan naar de afdelingen. En adviseert de zaalarts over de pijnstilling voor patiënten die na een operatie veel pijn houden. Kortom: mogelijkheden genoeg!

Nog net zo enthousiast als destijds

Sem: “Het werk is zoals ik had verwacht, nog mooier eigenlijk. Ik ben blij met mijn werk en zit hier echt op mijn plek. En als ik kan bereiken dat een patiënt na de operatie denkt: ‘ik heb geen pijn of andere problemen gehad en een volgende keer zou ik zonder angst een operatie ondergaan’, dan hebt ik bereikt wat ik wil”.