
SEH-verpleegkundigen spelen iedere dag een grote rol in iemands leven
Op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) van ZGT komen jaarlijks ongeveer 30.000 patiënten binnen met verschillende aandoeningen. Dit varieert van een blindedarmontsteking tot een ernstig zieke patiënt. Joyce Schutten en Jarno Bolier zijn spoedeisende hulp verpleegkundigen. Hun werk is afwisselend, uitdagend en soms heftig. Zij vertellen waarom zij voor de spoedeisende hulp kozen.
Joyce begon haar werkzame leven in de bloemen, maar met dat werk stopte ze al snel. Haar moeder was verpleegkundige bij ZGT. Een opleiding voor ziekenverzorgende was voor haar een logische keus. Daarna volgde ze de opleiding verpleegkundige. “In 2001 begon ik op de afdeling urologie/chirurgie bij ZGT”, vertelt Joyce. “Acute situaties wekten al snel mijn interesse. Ik mocht een dag meelopen bij de SEH. Dat gaf zoveel voldoening. En inmiddels werk ik hier al weer vele jaren met plezier.”
Het is toeval, maar ook de moeder van Jarno was verpleegkundige. Na de middelbare school koos hij ervoor om rechten te studeren. Maar deze studie keerde hij na anderhalf jaar de rug toe. “Ik mocht meekijken bij het MST en werken in de zorg leek me toch heel leuk. Zodoende begon ik met de opleiding HBO-V. Vervolgens startte ik mijn loopbaan op de afdeling cardiologie van ZGT. Toch trok de acute zorg me veel meer. Ik maakte de stap naar de acute opvang afdeling. En begon niet veel later met de vervolgopleiding voor spoedeisende hulp verpleegkundige.”
Altijd op alles voorbereid zijn
We vragen de verpleegkundigen wat hun werk zo mooi maakt. En het enthousiasme is gelijk voelbaar: “Je weet nooit hoe de dienst begint. Het kan eerst rustig zijn en toch heel druk eindigen. Patiënten hebben acuut zorg nodig. Er is dus altijd dynamiek. Je wordt continu uitgedaagd en ontwikkelt een sterke klinische blik. Dat wil zeggen: welke indruk maakt de patiënt, wat zie je? Je denkt mee met de medisch specialisten, geeft de urgentie aan en grijpt in op acute momenten.”
“Maar wat eigenlijk het mooiste is, dat je werkt met allerlei verschillende patiënten. Van jong tot oud, uit alle lagen van de bevolking en alle soorten trauma‘s.”
“Maar wat eigenlijk het mooiste is”, vertelt Joyce, “dat je werkt met allerlei verschillende patiënten. Van jong tot oud, uit alle lagen van de bevolking en alle soorten trauma‘s. Buikpijn, een gebroken voet en levensbedreigende aandoeningen. Maar ook vaak psychische problemen. Je kunt heel veel betekenen voor de patiënt en de naasten.” Jarno beaamt dat: “Op de afdelingen waar ik voorheen werkte verblijven patiënten vaak meerdere dagen. Ik dacht dat het contact met patiënten op de SEH minder zou zijn, maar het tegendeel is waar. Het contact is veel intenser. Je helpt mensen op hun meest kwetsbare momenten. Ze delen heel veel met je en zijn heel dankbaar dat ze geholpen worden.”
Opleiding spoedeisende hulp
Je kunt de opleiding tot spoedeisende hulp verpleegkundige volgen als je in het bezit bent van een BIG-registratie als verpleegkundige (hbo) en minimaal een jaar werkervaring hebt. Je start dan met een voorwerkperiode van drie tot zes maanden. Zo leer je de collega’s en de afdeling kennen en wordt je goed voorbereid op de opleiding van 15 maanden. Of je volgt eerst de Basis Acute Zorg (BAZ) opleiding. Deze opleiding bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte en omvat verschillende bouwstenen. Het mooie hiervan is, dat je dan goed kunt ontdekken wat bij jou past. Na het behalen van een specialisatie acute zorg is een overstap naar een andere acute afdeling makkelijker. Met deze basisopleiding ben je dus breed inzetbaar in de acute zorg.
“Je krijgt begeleiding op maat van ervaren collega’s en ruim de tijd om dingen te leren.”
Jarno: “Je krijgt begeleiding op maat van ervaren collega’s en ruim de tijd om dingen te leren. Bij een instabiele patiënt werk je altijd met z’n tweeën. Je staat er nooit alleen voor. Ook ben je nooit uitgeleerd. Opleiding en nascholing nemen een centrale rol in binnen ons vak. Zo blijf je jezelf uitdagen. Bijvoorbeeld door het ondersteunen van de huisartsenpost bij onze locatie in Hengelo. Wij werken daar ook mee in het Spoed Interventie Team (SIT).” Dit team bestaat uit een medisch specialist en een verpleegkundige. En wordt ingeschakeld bij vitaal bedreigde patiënten.”
“De patiënt staat altijd op één! Wij willen de patiënt stabiliseren, dat is onze taak. Dat betekent dat een overdracht altijd zo snel mogelijk en gestructureerd plaatsvindt. We houden de overdracht zo kort mogelijk zodat we direct weer de volle aandacht voor de patiënt hebben.”
Op de vraag wat de moeilijke kanten zijn van het werk op de spoedeisende hulp, reageert Jarno: “Helaas hebben we ook te maken met agressiviteit. Meestal verbaal geweld, veroorzaakt door alcohol of drugsgebruik. Je raakt eraan gewend, maar normaal is het natuurlijk niet. Daar moet je wel tegen kunnen. Ook heb je een grote verantwoordelijkheid waarbij je soms het verschil maakt tussen leven en dood. Juist dát maakt het werk zo bijzonder.”
Hecht team
“We voelen ons verbonden met elkaar en zijn er trots op dat ons team zich 24/7 inzet voor onze patiënten en elkaar. De sfeer op de afdeling is heel goed. Er is weinig hiërarchie. Alle medewerkers hebben iets voor elkaar over: bij hoge werkdruk, maar ook als er plotseling een dienst geruild moet worden”, vertelt Joyce. “Onregelmatige werktijden horen er natuurlijk ook bij, maar dat heeft ook voordelen. We kunnen ons eigen rooster maken. Toen mijn kinderen klein waren had ik veel weekenddiensten. Oppas regelen was voor ons toen niet vaak nodig.”
“Op de afdeling letten we goed op elkaar en bespreken we dingen na.”
“Werken op de SEH betekent ook dat je soms met moeilijke situaties te maken krijgt. Bijvoorbeeld als een patiënt overlijdt. Op de afdeling letten we daarom goed op elkaar en bespreken we dingen na. Je houdt afstand, maar je kunt je gevoel niet altijd uitschakelen. Er wordt op onze afdeling ook weleens gehuild bij nare of zelfs traumatische ervaringen.” Om te voorkomen dat ingrijpende ervaringen leiden tot blijvende emotionele of psychische schade is er in ZGT een bedrijfsopvangteam (BOT). Dit psychosociale team biedt collegiale steun.
Werken als spoedeisende hulp verpleegkundige, iets voor jou?
Wil jij je ontwikkelen als verpleegkundige? Heb je feeling met de acute zorg en interesse in de ander? Ben je een teamplayer die van afwisseling houdt? En zoek je een vak van uitersten? Dan is de SEH wellicht iets voor jou. Heb je vragen of wil je bij ons op de koffie komen? Stuur een mail naar j.schutten@zgt.nl of j.bolier@zgt.nl. Zeker doen, want volgens Jarno en Joyce is één ding zeker: het is het leukste werk dat er is!