Operatieassistent

Opleiding radiologie

ZGT is een grote perifere opleidingskliniek waar je als aios kennismaakt met alle facetten van de radiologie.

De vakgroep radiologie en nucleaire geneeskunde bestaat uit 21 radiologen en drie nucleair geneeskundigen. Wij werken in een regionaal samenwerkingsverband (MRON) met Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede en Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk. Daarnaast zijn er negen arts-assistenten in opleiding.

Jaarlijks doen we meer dan 230.000 verrichtingen waarbij alle facetten van de radiologie en nucleaire geneeskunde aan bod komen. De afdeling beschikt over alle gangbare moderne apparatuur met onder ander vier MRI’s (waaronder een 3Tesla), drie CT’s, PET CT en een hybride OK.

De opleiding

De opleiding tot radioloog duurt vijf jaar. Vier van de vijf opleidingsjaren volg je bij ZGT. Er is altijd een uitwisselingsjaar met het Universitair Medisch Centrum Grondingen (UMCG). Er is regionaal onderwijs en er zijn regionale refereeravonden. Verplichte cursussen kun je doorgaans in de regio volgen.

Tijdens de opleiding komen alle facetten van de radiologie aan bod. De eerste drie jaar zijn algemeen (common trunk). De laatste twee jaar wordt er gedifferentieerd. Dit gebeurt meestal in samenwerking met het UMCG. De aandachtsgebieden zijn:

  • Interventieradiologie
  • Mammografie
  • Abdominale radiologie
  • Musculoskeletale radiologie
  • Cardiothoracale radiologie
  • Neuroradiologie
  • Kinderradiologie

De opleiding radiologie ZGT kenmerkt zich door een goede sfeer een laagdrempelige 1-op-1 supervisie. In het begin word je intensief begeleid maar na het verwerven van nieuwe competenties word je steeds zelfstandiger.
Ook de toetsing is laagdrempelig. De verschillende differentiatie-opleiders bepalen je competenties na elke stage.
Je bent uiteraard ook zelf verantwoordelijk voor je opleiding en bepaalt mede welke hiaten nog moeten worden ingevuld.

De opleiders

De opleider radiologie in ZGT is dhr. dr. P.J. van Laar en de plaatsvervangend opleider is dhr. dr. A. Agool.