Operatieassistent

De driejarige opleiding tot hartfunctielaborant combineer je met je baan als leerling-hartfunctielaborant. Theorie en praktijk sluiten hierdoor perfect op elkaar aan. Je hebt in de eerste twee leerjaar verplichte contactdagen. De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Beroepsopleiding Hartfunctielaborant en het LOI.

De opleiding

De eerste twee jaar van de opleiding zijn gericht op elektrocardiografie en ergometrie. Na het tweede leerjaar ben je in staat zelfstandig de algemene hartonderzoeken uit te voeren, en ontvang je een certificaat als algemeen hartfunctielaborant. In het derde leerjaar kun je je specialiseren als echocardiografist of holteranalist, laborant cardio-implantaten of laborant hartcatherisatie. Na het afronden van de opleiding ontvang je een bachelordiploma.

In opdracht van een specialist of huisarts doe je zelfstandig onderzoek naar het functioneren van het menselijk hart. Daarnaast assisteer je de cardioloog bij onderzoeken en ingrepen aan het hart. Je helpt de arts te bepalen wat de oorzaak van de klachten van de patiënt is en je assisteert bij de behandeling van de aandoening die aan de klachten ten grondslag ligt. Ook informeer en begeleid je patiënten. Je werkt met diverse apparatuur, bijvoorbeeld met het elektrocardiogram.

Wanneer kom je in aanmerking?

 • Als je een havo-,vwo- of mbo-diploma niveau 4 hebt. Een verpleegkundige achtergrond heeft de voorkeur;
 • Als de combinatie van medisch onderzoek en het werken met mensen je aanspreekt, en
 • Wanneer een vacature open staat voor hartfunctielaborant.

Meer informatie

Meer informatie is te vinden op de website van de Stichting Beroepsopleiding Hartfunctielaborant en kijk op de website van de LOI.

Ziekenhuislocatie Almelo ZGT Academie

 • Opmerkingen

  ZGT Academie heeft routenummer 6.2

Zilvermeeuw 1, 7609 PP Almelo

Plan uw route

Postbus 7600, 7600 SZ Almelo

Ziekenhuislocatie Hengelo ZGT Academie

 • Opmerkingen

  Een afspraak maken kan via ons telefoonnummer.

  Wij zijn te vinden in kamer 312.

Geerdinksweg 141, 7555 DL Hengelo

Plan uw route

Postbus 546, 7550 AM Hengelo