Verpleegkundigen lopen in de gang

ZGT Uitgelicht: Een kleine ingreep heeft vaak al een groot effect op het zelfvertrouwen

 

Bij plastische chirurgie denken mensen vaak alleen aan cosmetische, uiterlijke verbetering zoals een borstvergroting. Maar de zeven plastisch chirurgen van de afdeling plastische chirurgie van ZGT doen veel meer dan dat. U kunt in ZGT terecht voor reconstructieve chirurgie, hand- en pols chirurgie, correcties van aangeboren afwijkingen en cosmetische chirurgie. Een gesprek met plastisch chirurgen Carlijn Schipper-Koolen en Martijn van Onna maakt duidelijk hoe uniek, complex en veelzijdig het vakgebied is.

Na het afronden van de opleiding geneeskunde kun je solliciteren voor een opleidingsplaats op de afdeling plastische chirurgie in een ziekenhuis. Jaarlijks zijn er maar ongeveer elf plaatsen weg te geven. Het aantal sollicitanten is veel hoger. Na het afronden van het vwo duurt het nog twaalf tot vijftien jaar voordat je één van de 270 bevoegd plastisch chirurgen in Nederland bent. Plastisch chirurgen voeren operaties uit om de vorm of de functie van een lichaamsdeel te herstellen.

De breedte van het vak

Na het afronden van haar opleiding keerde Carlijn weer terug naar Twente. Sinds januari 2022 werkt ze bij ZGT. “Het voelt als thuiskomen”, vertelt ze met een glimlach. “De mensen zijn hier heel open. En zeggen waar het op staat. Ik vind dat heel prettig. Naast mijn werk bij ZGT werk ik ook bij de Velthuis kliniek. Daar behandel ik vooral mensen die niet ziek en mobiel zijn. De mensen die ik in het ziekenhuis behandel hebben vaak meer medische zorg nodig. De ingrepen zijn vaak ook ingewikkelder. Juist de combinatie van deze verschillende werkplekken vind ik zo leuk. Zo kan ik verschillende vormen van dit mooie vak uitoefenen. Van baby tot bejaarde en van reconstructies tot cosmetisch.”

Carlijn vervolgt: “Mijn specialisme is reconstructie. En dan met name borstreconstructies na een behandeling van borstkanker en huidoverschot chirurgie na extreem gewichtsverlies. Het is een positief en opbouwend vak. Iemand kunnen helpen zich letterlijk en figuurlijk lekkerder in zijn of haar vel te laten zitten, hoe mooi is dat.''

Denken in mogelijkheden

Martijn werkt sinds kort bij ZGT. Ook hij voelt zich, als van oorsprong Achterhoeker, helemaal thuis in Almelo en Hengelo: “Twente is een fijne regio. De mensen zijn eerlijk, authentiek, recht door zee en het Naoberschap staat hoog in het vaandel. ZGT is een topklinisch ziekenhuis, waar ons vak in de volle breedte wordt uitgevoerd. Het teamgevoel is sterk. Collega’s respecteren elkaar en helpen wanneer dat nodig is.”

“Bij ziekte neem je vaak iets af. Het mooie van mijn werk is dat wij vorm of functie teruggeven”, vervolgt Martijn. “Opbouwen en hoop bieden. We verbeteren het uiterlijk of laten een lichaamsdeel weer goed functioneren. Van het corrigeren van lip- kaak- en gehemeltespleten of oog- en oorafwijkingen tot vetverplaatsing. En van het herstellen van de functie van de hand en/of pols, waaronder letsels van pezen, zenuwen, botten en weke delen van de vingers en duim tot het verwijderen van een huidafwijking. Je denkt altijd in mogelijkheden. Als iets niet kan kijk je wat wel kan. Ongeveer negentig procent van ons werk is reconstructief en maar tien procent puur cosmetisch. Maar de positieve invloed op de mentale gezondheid is altijd enorm.”

Het allermooiste

Carlijn: “Geen dag is hetzelfde. Je overlegt met collega’s van andere specialismen, geeft voorlichting of bezoekt een congres. Een dag op de polikliniek is weer heel anders dan een dag op de OK. En geen patiënt is hetzelfde. Martijn vult aan: ”Wat wel altijd hetzelfde is, is dat je samen met hem of haar het best mogelijke resultaat wilt behalen. Ik word heel blij als iemand na de eindcontrole met een glimlach naar buiten loopt. Dat is waar we het voor doen.”