Verpleegkundigen lopen in de gang

De bekkenfysiotherapeut heeft de volgende aanvullende behandelmogelijkheden:

  • myofeedbacktraining
  • rectale ballontraining
  • elektrostimulatie
  • myofasciale triggerpoint behandeling

Myofeedbacktraining

Heeft u een myofeedbackonderzoek gehad? De bekkenfysiotherapeut kan ervoor kiezen om met behulp van myofeedback de bekkenbodemspieren te trainen. Via een beeldscherm kunt u de bewegingen van de bekkenbodemspieren volgen. Zo wordt u zich meer bewust van het gebruik van deze spieren.

Rectale ballontraining

Heeft u een rectaal ballononderzoek gehad? De bekkenfysiotherapeut kan ervoor kiezen om met de ballon te trainen. U leert de kringspieren aan te spannen bij het vullen van de ballon. Zo leert u een steeds grotere hoeveelheid lucht of water op te houden. Echte aandrang wordt als het ware nagebootst. Aandrang kunt u dan uitstellen en ontlasting of windjes beter ophouden. Met deze training leert u hoe het voelt om ontlasting in de endeldarm te hebben. Ook kan de therapeut u leren op de juiste manier te persen. U oefent dit door de ballon uit te persen. Het oefenen met de rectale ballon behoort geen pijn te doen.

Vaginale ballontraining of oefenen met pelottes

De vaginale ballon of pelotte is goed oefenmateriaal voor vrouwen die door een gespannen bekkenbodem pijnklachten hebben bij het vrijen of met een verkramping van de bekkenbodem in de vagina reageren. Aan de vaginale ballontraining gaat een traject van bewustwording en training van het spier-, lichaam-, en ademhalingsgevoel vooraf. Binnen deze training leert u wat de juiste bekkenbodembeweging is. Met het proces raakt u vertrouwd met uw eigen lichaam. Dit heeft tijd nodig, bij de ene patiënt wat langer dan bij de ander. De bekkenfysiotherapeut geeft uitleg en oefent met u, zodat u dit ook thuis zelfstandig kunt toepassen.

Elektrostimulatie

Elektrostimulatie kan zowel inwendig als uitwendig plaatsvinden.

Inwendige elektrostimulatie

Bij inwendige elektrostimulatie wordt gebruik gemaakt van een vaginale of anale probe. De bekkenfysiotherapeut brengt de probe in de vagina of anus in. Op de probe wordt een gelei aangebracht waardoor deze gemakkelijker ingebracht kan worden. Deze probe geeft elektrische prikkels af. Met behulp van deze elektrische prikkels wordt oefenen gemakkelijker.

Uitwendige elektrostimulatie

Bij uitwendige behandelingen maken we gebruik van een plakelektrode. Deze behandeling doet geen pijn.

Met elektrostimulatie leert u hoe het voelt om deze spieren aan te spannen. Als u niet weet hoe u uw bekkenbodemspieren aan kunt spannen of als deze spieren erg verzwakt zijn, spannen de prikkels de bekkenbodemspieren namelijk aan. De prikkels kunnen de bekkenbodemspieren ook laten ontspannen.

Elektrostimulatie wordt ook toegepast wanneer u last hebt van een niet of moeilijk beheersbare aandrang om te plassen of te ontlasten. Deze behandeling heet PTNS/TRANS. De prikkels kunnen de pijnklachten verminderen, dit kan zowel inwendig als uitwendig. Deze behandeling heet TENS. Lees meer informatie over TENS.

Myofasciale triggerpoint behandeling

Dit is een behandeling voor patiënten met pijnklachten die worden veroorzaakt door een pijnlijke spierverharding in een spier, die niet groter is dan een erwt. Dit stukje in de spier kan niet goed ontspannen. Op deze plek ontstaat daardoor een soort mini kramp. Ook kan dit plekje in de spier verzuren waardoor het pijn geeft. Dit kan lokale drukpijn zijn, maar ook pijn op afstand veroorzaken (binnen herkenbare patronen). Eén spier kan meerdere triggerpoints hebben. Vanuit de spieren die bij het bekken horen, kan de pijn voelbaar zijn in de buik, de lage rug, de bil, het bovenbeen, de lies, in de bekkenbodem en de geslachtsorganen. De pijn kan aanvoelen als orgaanpijn (zoals darmpijn, blaaspijn, prostaatpijn) zonder dat bij medisch onderzoek een afwijking is gevonden. Triggerpoints kunnen spierzwakte in de betrokken spier veroorzaken, ook in de bekkenbodemspieren.

Een triggerpoint kan de bekkenfysiotherapeut behandelen met manuele technieken, maar ook met dry needling. Dry needling is een techniek waarbij het triggerpoint wordt aangeprikt. Hierdoor ontspant het stukje spier onmiddellijk. Lees meer informatie over dry needling.