Publicatieprijs Simone Dam

  • 26 februari 2024

Elk kwartaal zet de ZGT Academie een onderzoeker die een wetenschappelijk artikel heeft gepubliceerd in het zonnetje door het uitreiken van een publicatieprijs. Wetenschappelijke artikelen worden gepubliceerd in een overzichtslijst op www.zgt.nl/publicaties.

Onlangs is de publicatieprijs voor kwartaal Q4-2023 uitgereikt aan Simone Dam. Zij is in opleiding tot ziekenhuisapotheker en doet daarnaast onderzoek.

Het gepubliceerde onderzoek bekijkt of patiënten met diabetes type 2 hun bloeddrukmedicatie innemen zoals voorgeschreven door de arts. Patiënten met diabetes type 2 hebben namelijk vaak een verhoogde bloeddruk en dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Uit wereldwijde studies blijkt dat een deel van de patiënten een verhoogde bloeddruk heeft ondanks dat zij bloeddrukverlagende medicatie voorgeschreven krijgen. Dit kan komen doordat patiënten de bloeddrukmedicatie niet slikken zoals voorgeschreven door de arts door bijvoorbeeld angst voor bijwerkingen. In dit artikel beschrijven we of dit ook het geval is bij patiënten met diabetes type 2 die in ZGT behandeld zijn. Dit onderzoek was een mooie samenwerking tussen de interne geneeskunde en de apotheek. Vanuit ZGT waren Goos Laverman, Heleen Masselink-Haverkate en Willemien Kruik-Kollöffel betrokken bij dit onderzoek. Ben je benieuwd naar de resultaten van het onderzoek? Bekijk het filmpje of artikel hieronder!



 

 

Lees hier het artikel