Verpleegkundigen lopen in de gang

Betere zorg in ZGT Hengelo door krachtenbundeling Hart Long Centrum

Binnen ZGT hebben de afdelingen cardiologie en longgeneeskunde hun krachten gebundeld. Resultaat hiervan is het nieuwe Hart Long Centrum: een diagnostisch centrum waar patiënten via de huisarts terecht kunnen bij een verdenking op een hart- of longaandoening. Ook patiënten met complexe problematiek waarbij zowel hart als longen betrokken zijn kunnen via het Hart Long Centrum worden begeleid.

Waar beide afdelingen voorheen nog waren gevestigd op verschillende plaatsen in het ziekenhuis, kan de patiënt vanaf komend jaar meer en meer terecht in één centrum. Helaas kan het door de coronamaatregelen voorlopig toch nog nodig blijken afspraken te spreiden. Dit om de drukte in de wachtkamers te beperken.

Krachten bundelen

“Met dit centrum zien we grote voordelen voor met name onze nieuw verwezen patiënten,” vertelt longarts en medisch manager Milena Roorda. “Klachten als kortademigheid en pijn op de borst kunnen door zowel hart als longen worden veroorzaakt. Als longarts of cardioloog kunnen we soms geneigd zijn om vanuit onze specifieke kennis naar zo’n probleem te kijken. Door onze kennis en ervaring te bundelen en de vraag van onze patiënt meer centraal stellen hopen we onze zorg sneller en meer op maat aan te kunnen bieden.”

“En dat in een omgeving die samenwerking en kennisuitwisseling stimuleert,” vult unithoofd Vincent Spikker aan. “We zijn enthousiast over het eindresultaat. Het is een mooie inspirerende afdeling geworden waarin ook duidelijk zichtbaar zal zijn dat er nauw wordt samengewerkt.”

Diagnostiek centraal, vervolgzorg verandert niet

“Momenteel kost het voor nieuw verwezen patiënten vaak enkele bezoeken aan het ziekenhuis en eventueel nog een doorverwijzing met opnieuw een aantal bezoeken voor dat er een diagnose gesteld kan worden. We willen af van die “verwijscarroussel” legt cardioloog en medisch manager Ramon de Nooijer uit. “In de opzet van het Hart Long Centrum zal snelle diagnostiek door een optimale planning en samenwerking de norm gaan worden. Ook voor mensen die wat verder moeten reizen naar Hengelo blijft op die manier uiteindelijk tijd bespaard en is er sneller duidelijkheid en een behandelplan.”

Voor patiënten die al bij ons in behandeling zijn zal de intensievere samenwerking vooral achter de schermen plaatsvinden. Zij blijven voor vervolgbezoeken gewoon terecht kunnen op de locatie Almelo of de buitenpoli in Rijssen.

Het nieuwe Hart Long Centrum op locatie Hengelo is te vinden via route 0.19, op de begane grond.

ZGT in uitvoering

Met de komst van het Hart Long Centrum is een nieuwe stap gezet binnen een omvangrijk plan voor de locatie Hengelo. Zo werden eerder dit jaar een vernieuwd operatiekamer complex, kind- en tiener afdeling en de dagbehandeling oncologie gerealiseerd. Onder de titel ZGT in uitvoering bouwen we verder aan ZGT Hengelo:

  • Met efficiënte planningen van onderzoeken en behandelingen, zodat patiënten niet vaker of langer dan noodzakelijk in het ziekenhuis hoeven te blijven.
  • Moderne en specialistische centra. Hier kunnen we alle deskundigheid die onze patiënten nodig hebben zoveel mogelijk bundelen. Want alleen met onderlinge samenwerking tussen alle zorgverleners en met de patiënt kunnen we de beste zorg bieden. 
  • Een servicegerichte locatie met oog voor de patiënt, een gastvrije benadering en een persoonlijke sfeer.