Verpleegkundigen lopen in de gang
Almelo/Hengelo/Enschede, 17 november 2020 15:58

Medisch specialist ZGT benoemd tot bijzonder hoogleraar UT

Goos Laverman (1972) is benoemd tot bijzonder hoogleraar Personalized Technology in Internal Medicine aan de Universiteit Twente (UT). Het betreft een aanstelling bij de faculteit EWI (Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) en het TechMed Centrum.

De leerstoel wordt mogelijk gemaakt door Ziekenhuisgroep Twente (ZGT, Almelo/Hengelo) waar professor Laverman werkzaam is als internist met als aandachtsgebieden diabetes en nierziekten. In zijn functie richt hij zich op het verbeteren van de behandeling van mensen met diabetes en andere chronische aandoeningen zoals nierziekten, door inzet van innovatieve technologie en monitoring in het dagelijks leven. Ook zal er een diabetesspecialisatie voor klinisch technologen worden ontwikkeld.

De diabeteszorg is een belangrijk speerpunt binnen ZGT. De aanstelling als hoogleraar is een logisch gevolg van de jarenlange samenwerking tussen ZGT en UT op gebied van onderzoek naar Diabetes Mellitus, met ook het UMCG als partner. Zo wordt er gewerkt aan een intelligent coaching systeem voor mensen met diabetes, de “DIAMETER” app, gericht op een gezonde leefstijl. Tevens is er het grootschalige langlopende “Diabetes and Lifestyle Cohort Twente” (DIALECT) onderzoek dat dankzij slimme metingen een schat aan kennis oplevert over de relatie tussen leefstijl en diabetes. “Door meting en monitoring in het dagelijks leven zal in de toekomst het parkeerterrein van het ziekenhuis een stuk leger zijn”, aldus Goos Laverman.

De aanstelling van medisch specialist Laverman als hoogleraar bij de UT is volgens wetenschappelijk directeur Nico Verdonschot van het TechMed Centrum een mooi voorbeeld van hoe de UT in een klinisch netwerk samenwerkt, waarvan ZGT ook partner is. Een intensieve samenwerking tussen medisch professionals en onderzoekers is van groot belang voor het daadwerkelijk realiseren van impact in de zorg, zoals die bij de UT wordt nagestreefd.

Professor Laverman volgde de studie geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen en UMCG. Voor zijn opleiding tot internist werkte hij o.a. in het Martini Ziekenhuis, Medisch Centrum Leeuwarden en in het Mario Negri Instituut in Bergamo.