Verpleegkundigen lopen in de gang
Nieuws
Terug naar Actueel

Bekkenbodem Expertise Centrum ZGT behaalt topklinische status

 

Topzorg leveren op gebied van bekkenbodemproblemen, dat is iets wat het team van het Bekkenbodem Expertise Centrum al jaren doet. Ruim 2000 patiënten worden jaarlijks behandeld door het multidisciplinaire team. Deze zorg is officieel beloond met de STZ topklinische status.

Samen beter

Het expertisecentrum is een unieke samenwerking tussen alle zorgverleners op het gebied van bekkenbodemproblemen: gynaecologen, urologen, chirurgen, bekkenfysiotherapeuten, continentieverpleegkundigen en een seksuoloog. Er wordt een patiënten panel ingezet, om ervaringen op te halen en daarmee de kwaliteit van zorg nog verder te verbeteren.

Complexe zorg

Het centrum is uniek vanwege het complete palet aan behandelingen voor bekkenbodemproblemen dat wordt aangeboden. Denk hierbij aan de gecombineerde robotoperatie. Vrouwen met een verzakking van zowel de vagina als de endeldarm kunnen in aanmerking komen voor een robotoperatie, uitgevoerd door de gynaecoloog en de chirurg gezamenlijk.

Daarnaast biedt ZGT sacrale neuromodulatie bij ontlastingsverlies. Met deze speciale techniek kunnen we met behulp van elektrische impulsen ongewenst verlies van ontlasting behandelen.

Ook kunnen we vrouwen behandelen door een speciale gelei in de wand van de plasbuis te plaatsen, waardoor deze iets nauwer wordt en ophouden van urine makkelijker gaat.

Multidisciplinaire spreekuren

Sinds enkele jaren is er een spreekuur voor vrouwen met gecombineerde klachten van verzakking en urineverlies. Hierbij wordt in één afspraak door zowel de gynaecoloog, uroloog als bekkenfysiotherapeut onderzoek gedaan en een gezamenlijk behandelplan gemaakt.

Daarnaast kent het expertisecentrum een gecombineerd spreekuur met de chirurg voor vrouwen die last hebben van een verzakking van de vagina en endeldarm. Deze vrouwen hebben daarbij vaak klachten bij ontlasting: dat ze moeilijk kunnen ontlasten of juist ontlasting verliezen.

En er is een spreekuur voor zwangere vrouwen die bij een eerdere bevalling een totaalruptuur hebben gehad, waarbij in één afspraak de klachten worden besproken, het herstel van de kringspier wordt beoordeeld met een echo, en er meteen een advies kan worden gegeven over de komende bevalling.

Onderzoek en innovatie

ZGT heeft een unieke samenwerking met de Universiteit Twente. Ieder jaar lopen er meerdere onderzoeken in het Bekkenbodem Expertise Centrum. Deze onderzoeken richten zich vooral op het beter begrijpen van bekkenbodemproblemen door middel van staande MRI en 4D echografie.

Als voorbeeld wordt er bij vrouwen die een pessarium gebruiken voor hun verzakking in de staande MRI scanner gekeken hoe de werking van dit pessarium eigenlijk is. Veel vrouwen kiezen voor een pessarium ring om hun verzakking te verhelpen, echter valt bij een deel van de vrouwen de ring uit. Met een kantelbare MRI-scanner wordt bij vrouwen in staande positie onderzocht hoe een pessarium ring zit, zodat we uiteindelijk toe kunnen werken naar ringen die voor iedereen goed passen. Verder wordt er bij vrouwen die een operatie ondergaan voor hun verzakking in de staande MRI scanner gekeken wat het effect is van een verzakkingsoperatie, om de kans op terugkeer van een verzakking in de toekomst kleiner te maken.

Tot slot lopen er meerdere onderzoeken om met de 4D transperineale echo de functie van de bekkenbodemspier en anale kringspier te beoordelen. Bij een bevalling kan het weefsel tussen de vagina en de anus doorscheuren (een totaalruptuur). Deze vrouwen hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van ontlasting verlies gedurende hun leven en daarom is het van belang om anatomisch en functioneel herstel van de aangedane anale sluitspier te onderzoeken. Anatomie kun je beoordelen met een echo, voor functie moet je een anale ballonmeting doen. Dit onderzoek richt zich erop om deze twee onderzoeken te vervangen door één 4D echo waarbij slechts een echo vanaf de schaamlippen wordt gemaakt.

Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen

ZGT is sinds 2021 toegetreden tot de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ). Tot de vereniging STZ worden alleen ziekenhuizen gerekend, die naast basiszorg ook topklinische zorg leveren en actief zijn op het gebied van opleidingen, wetenschap en innovatie. Een STZ-erkenning geeft aan dat een ziekenhuis hooggespecialiseerde en complexe patiëntenzorg levert die onderscheidend is van de ‘gewone’ zorgverlening. Ieder STZ-ziekenhuis heeft specialisaties en bijzondere expertisegebieden in huis, die in het Topklinisch Zorgregister staan.