Verpleegkundigen lopen in de gang
Nieuws
Terug naar Actueel

De Twentse transferketen – optimale doorstroom en samenwerking

De patiënt zo snel mogelijk de best passende zorg op ieder moment bieden. Daarvoor moet de doorstroom in de keten van ZGT en Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) zo goed mogelijk verlopen. Een uitdaging die met de toename van het aantal ouderen steeds groter wordt. Want naar verwachting stijgt de zorgvraag de komende vijf jaar met 25%. En verdubbelt deze vraag zelfs in de komende twintig jaar.


Daarom sloegen medewerkers van de afdelingen longgeneeskunde, traumatologie en neurologie van ZGT, Carintreggeland, ZorgAccent en TriviumMeulenbeltZorg de handen ineen. Samen met de Lean Six Sigma (LSS) trainers van ZGT analyseerden zij het probleem. En maakten afspraken over patiënten die na hun ontslag uit ZGT nog wijkverpleging nodig hebben of naar het verpleeghuis gaan.


Pilot binnen ZGT - werkafspraken in de praktijk brengen


Na alle inspanningen de afgelopen maanden, breekt nu de fase van toepassen in de praktijk aan. Drie afdelingen binnen ZGT (longgeneeskunde, traumatologie en neurologie) gaan samen met het Transferbureau aan de slag met de nieuwe werkafspraken.


De bedoeling is dat aanvragen voor nazorg sneller bij de juiste organisatie terecht komen. Zorgbemiddelaars krijgen daardoor minder patiënten aangeboden waarvoor geen plaats is, transferverpleegkundigen hoeven minder vaak onnodig te bellen en de patiënt kan als het goed is sneller worden uitgeplaatst. Daarnaast hoeven specialisten ouderengeneeskunde minder vaak casussen te beoordelen waardoor zij meer tijd hebben voor patiëntenzorg. Bovendien zijn de afspraken over ‘wie regelt wat’ (medicatie, hulpmiddelen) duidelijk beschreven waardoor wijkverpleegkundigen ook minder tijd kwijt zijn met het nabellen over medicatie en hulpmiddelen.

Proces van voortdurend verbeteren

We gaan nu samen aan de slag, maar alles zal niet in één keer goed gaan. Het is belangrijk om te blijven verbeteren en goed te communiceren. We hebben vertrouwen in elkaar en begrip voor het leerproces dat we gezamenlijk gaan doormaken. Een goede evaluatie en monitoren van de gemaakte afspraken hoort daarbij.
Over een aantal maanden worden de nieuwe afspraken geëvalueerd.

Werkgroep De Twentse Transferketen

 

 

* Lees ook het artikel ‘Dit Twentse ziekenhuis gaat anders werken: "Ontslag begint al bij opname" in de TC Tubantia van 6-2-2023