Verpleegkundigen lopen in de gang
Nieuws
Terug naar Actueel

ECMS: update en doorontwikkeling

Eenmalige Consultatie Medisch Specialist (ECMS) is inmiddels een gangbare manier om digitaal advies te vragen zonder een patiënt te verwijzen. Een mooie manier van samenwerken die waardevol is voor de huisarts, omdat deze van de directe feedback vaak wat leert en bijdraagt tot goede zorg. Voor de patiënt betekent het gemak, niet reizen, en het gevoel van specialistische expertise geeft vaak extra vertrouwen. Het is duurzaam voor de zorg in het algemeen, omdat het bijdraagt aan de juiste zorg op de juiste plaats.

Na een periode van afstemming is het project Eenmalige Consultatie Medisch Specialist (ECMS) belegd binnen het programma Zorg voor Morgen van ZGT, VVT, Menzis en HZT. Uit de gesprekken met alle betrokken partijen is geconcludeerd dat ECMS verdere aandacht verdient, zodat ECMS een goed geborgd en regulier zorgaanbod in de regio wordt.

Marjan Hans (ZGT) en Elra Eppink (FEA) zijn aangesteld als projectleiders. Samen met huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en medisch specialisten van ZGT pakken zij de komende 6 maanden de invulling en doorontwikkeling van het ECMS op.

Het doel is onder andere om laaggebruikers door middel van voorlichting en een heldere handleiding te motiveren meer gebruik te maken van het ECMS. Verder wordt beoogd om in samenwerking met de vakgroepen van ZGT, via interviews, verwijssuggesties voor het ECMS op te halen en deze op te nemen in een handleiding en in ZorgDomein.

Meer informatie?

Heb je vragen over ECMS, neem dan contact op met Marjan Hans (ZGT) via M.Hans@zgt.nl of met Elra Eppink (FEA) via e.eppink@fealmelo.nl.