Verpleegkundigen lopen in de gang
Nieuws
Terug naar Actueel

Eerstelijns spirometrie met reversibiliteit, verwijsmogelijkheid in ZorgDomein

Eerstelijns spirometrie met reversibiliteit

Sinds februari is het mogelijk om in ZorgDomein patiënten te verwijzen voor een eerstelijns diagnostische spirometrie met reversibiliteit voor de specifieke doelgroep waarbij spirometrie in de praktijk niet goed lukt/de verwachting is dat dit niet gaat lukken. Deze verwijsmogelijkheid heeft als grootste verschil dat er geen consult met de longarts plaatsvindt. De verwijzingen worden dan ook niet getrieerd en allen uitgevoerd zoals u dit aanvraagt. Het versturen van een goede verwijzing conform omschreven indicatie voor verdenking COPD of astma dan wel uitsluiten van pulmonale oorzaak dyspnoe is dan ook van groot belang.

Na het onderzoek ontvangt u als verwijzer de beoordeling van de spirometrie en (behandel-)advies van de longarts. U als verwijzer beoordeelt vervolgens de uitslag en bepaalt als hoofdbehandelaar het verdere traject samen met de patiënt.

U kunt deze verwijsmogelijkheid in ZorgDomein vinden onder:
Diagnostiek-> Functieonderzoek-> Eerstelijns spirometrie met reversibiliteit ZGT locatie Hengelo.


Sterke aanwijzingen voor astma en liever een provocatietest?

Bij verdenking astma kan naar ZGT verwezen worden via ZorgDomein met het zorgproduct ’combinatieafspraak longarts’. Bij triage worden op basis van de verwijzing en de reeds verrichte onderzoeken het bezoek en de vooronderzoeken gepland. Indien reeds een spirometrie met reversibiliteit verricht is en de resultaten zijn meegestuurd kan gelijk een provocatietest worden gepland, de diagnose is dan in 1 poli bezoek rond.

Deze verwijsmogelijkheid vindt u in ZorgDomein onder:
Medisch specialistische zorg-> Longgeneeskunde-> Zorgvragen Astma/COPD/Dyspnoe eci/Hoesten eci/Onderste luchtweginfectie/Overige zorgvragen longziekten-> Combinatieafspraak longarts ZGT locatie Hengelo.


Longgeneeskunde ZGT