Verpleegkundigen lopen in de gang
Nieuws
Terug naar Actueel

Fasttrack verhoogd PSA polikliniek urologie ZGT

Vanaf begin november zijn we binnen ZGT op de polikliniek urologie in Hengelo gestart met de fasttrack verhoogd PSA. In de fasttrack is de doorlooptijd voor patiënten met een verhoogde PSA waarde verkort en wel vanaf het moment dat de patiënt wordt gezien door de huisarts tot aan de uiteindelijke diagnose. Nu is het zo dat de toestroom aan patiënten met een verhoogd PSA dermate hoog is (d.w.z. fors hoger dan het aantal dat normaliter binnenkomt en waar rekening mee is gehouden in de fasttrack), dat niet alle patiënten direct een plek in de fasttrack kan worden aangeboden. Daar komt bij dat we regelmatig ook patiënten op de fasttrack zien binnenkomen, die hier eigenlijk niet thuishoren. Tevens zien we dat patiënten toch nog vaak onvoldoende rekening hebben gehouden met bepaalde zaken die in het screeningsformulier staan aangegeven, waardoor zij niet voor MRI kunnen.

Bovenstaande issues kunnen we door informatievoorziening in het zorgproduct zelf niet altijd goed ondervangen, wat maakt dat de urologen verwijzingen voor fasttrack verhoogd PSA vanaf heden eerst willen triëren. Zo pakken we zelf enige regie (naast de beoordeling van de huisarts) op of een patiënt wel op de fasttrack thuishoort en kunnen we voor iedere patiënt binnen de fasttrack een passende toegangstijd aangeven.

Dit maakt dat we de toegangstijd van 1 dag willen aanpassen naar maximaal 7 werkdagen. Dit is ruim genomen, maar hierdoor geven we wel garanties af die we zeker kunnen maken. Algemeen kan voorgaande dus tot gevolg hebben dat patiënten die eerst zijn verwezen voor het zorgproduct fasttrack verhoogd PSA alsnog in het reguliere spreekuur worden gepland. Door de toegangstijd te verhogen krijgen patiënten ook iets meer tijd om de aangeboden informatie te lezen en hier ook actie op te ondernemen.

Tevens is in het zorgproduct reeds aangepast dat bloedverdunners niet meer direct moeten worden gestopt. Dit neemt een deel verantwoordelijkheid bij verwijzers weg, waarvan werd aangegeven dat dit werd gevoeld.

We zijn ons ervan bewust dat we hiermee de doorlooptijd van huisarts naar polikliniek verhogen en dat mogelijk de vraag ontstaat of er in die zin nog wel van een fasttrack wordt gesproken. De kern van de fasttrack is echter dat patiënten die geen prostaatkanker blijken te hebben tijdig worden voorzien van deze informatie.
Mede door het inzetten van triage door urologen en de forse optimalisatieslag die we hebben doorgevoerd in het proces vanaf het eerste polibezoek blijft de juiste en efficiëntste zorg voor de patiënt gewaarborgd.


Polikliniek Urologie