Verpleegkundigen lopen in de gang
Nieuws
Terug naar Actueel

Gebruik van herhaalrecepten, stoprecepten en terugverwijzingsrecepten in ZGT

Na overleg met TAO heeft CMS besloten om de herhaalreceptenservice (HHS) en terugverwijzingsrecepten binnen ZGT te gaan gebruiken. De HHS en terugverwijzingsrecepten zijn in HIX ingericht en worden met ingang van 1 april in gebruik genomen.

De stopreceptenservice is al beschikbaar; wanneer medicatie gestopt wordt, wordt er door een medisch specialist een stoprecept naar de apotheek gestuurd.
Hieronder leest u wanneer het gebruik van herhaalreceptenservice (HHS) en terugverwijzingsrecept wordt ingezet en wat dit betekent voor u als huisarts/SOG.

Herhaalreceptenservice (HHS)

De patiënt is poliklinisch onder behandeling van de medisch specialist en krijgt medicatie vanuit de medisch specialist voorgeschreven.
Zowel in het kader van medicatieveiligheid als duurzame inzetbaarheid (c.q. onnodige administratietijd) zijn HHS receptverstrekkingen mogelijk vanuit medisch specialisten richting de apotheek indien:

  • HHS wordt alleen ingezet bij patiënten waarvan wordt ingeschat dat ze jaarlijks op polibezoek komen, om controle op de noodzaak van de medicatie te borgen.
  • HHS kan alleen ingezet worden bij chronische medicatie.
  • Geen HHS bij opiaten, benzodiazepines mogelijk.
  • In geval van langdurige afwezigheid van de specialist waarbij patiënten (tijdelijk) worden overgenomen door andere specialisten, wordt de afleverende apotheek hiervan op de hoogte te worden gebracht middels een nieuw recept.
  • De specialist verstrekt waar nodig patiëntkenmerken aan de afleverende apotheek, denk hierbij o.a. aan nierfunctie en elektrolytwaarden.

De HHS is een interne werkwijze en heeft geen consequenties voor de huisarts/SOG.

Terugverwijzingsrecept

De zorg wordt geheel overgedragen aan de huisarts door de medisch specialist:

  • Naast de poliklinische ontslagbrief met verzoek tot terugverwijzing naar de huisarts, stuurt de voorschrijver een terugverwijzingsrecept via EVS naar de openbare apotheek.
  • De verstrekking via herhaalservice op naam van de medisch specialist wordt gestopt. Dit betreft dus alle medicatie die op naam van deze medisch specialist is voorgeschreven.

Ester Siemerink, internist-oncoloog, CMS portefeuillehouder ketenzorg en HR
Jurjen Kingma, ziekenhuisapotheker transmurale farmacie