Verpleegkundigen lopen in de gang
Nieuws
Terug naar Actueel

Letsel in het buitenland opgelopen met vervolgbehandeling in Nederlands ziekenhuis: geen verwijzing van huisarts nodig

Bij een ongeval op vakantie in het buitenland kan een patiënt direct, zonder verwijzing huisarts, contact opnemen met de poli traumachirurgie van ZGT.
Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook in het buitenland. Soms is het opgelopen letsel dusdanig ernstig dat direct een operatie in een ziekenhuis in het buitenland noodzakelijk is. Maar meestal is dit niet nodig of kan een operatie worden uitgesteld zodat deze in Nederland kan worden uitgevoerd. Dit adviseren we dan ook.

Tot voor kort was de regel dat de patiënt in kwestie eerst een verwijzing bij de huisarts moest halen om gezien te kunnen worden op de traumapoli in een Nederlands ziekenhuis, maar dit inmiddels veranderd. Wanneer iemand tijdens tijdelijk verblijf in het buitenland letsel oploopt en er een operatie-indicatie is en behandeling in Nederland plaats kan vinden, kan de patiënt zelf contact opnemen met de traumapoli. De tussenkomst van een huisarts is hierbij niet meer nodig.

Deze afspraak geldt niet alleen voor patiënten bij wie een operatie-indicatie is gesteld, maar ook voor iedereen die een evident letsel heeft en waarvan onze buitenlandse collega heeft geadviseerd dat een vervolgbehandeling in een Nederlands ziekenhuis noodzakelijk is. In ZGT worden de trauma patiënten behandeld door de traumachirurgen en kan patiënt dus een afspraak op de poli traumachirurgie maken. Lees hier het landelijke document verwijs afspraken medisch-specialistische zorg. Hierin kunt u deze afspraken terugvinden. Mocht een MRSA kweek nodig zijn dan verzoeken wij patiënt deze door de huisarts af te laten nemen.