Verpleegkundigen lopen in de gang
Nieuws
Terug naar Actueel

Samenvatting CMS-debat “Advance Care Planning”

Ongeveer tachtig zorgprofessionals bezochten dinsdagavond 23 mei het debat over Advance Care Planning, oftewel proactieve zorgplanning, georganiseerd door CMS.

Proactieve zorgplanning is het tijdig bespreken van wensen van de patiënt over zijn behandeling. Moet alles wat kan? Wat wil de patiënt absoluut niet? Maar ook, wat is medisch gezien wel en niet mogelijk? Huisartsen, verpleegkundig specialisten, specialisten ouderengeneeskunde en medisch specialisten uit ZGT waren vertegenwoordigd tijdens het debat. De casusbesprekingen werden gevolgd door een discussie met aanwezigen. En Dave Tjan, intensivist verbonden aan Ziekenhuis Gelderse Vallei Ede, sprak over de uitgebreide ervaringen van de Gelderse Vallei met proactieve zorgplanning.

Centraal stond de vraag wat proactieve zorgplanning de patiënt en de zorgprofessional kan opleveren. En welke barrières er zijn in de praktijk. Bijvoorbeeld: hoe kan de wens van de patiënt zowel bij de huisarts, als bij de andere zorgverleners kenbaar worden gemaakt? Communicatie tussen de lijnen blijkt een grote uitdaging in de dagelijkse praktijk. Samen met het palliatief netwerk Twente wil ZGT een vervolg geven aan deze avond, zodat proactieve zorgplanning een centrale rol krijgt in het behandeltraject.

Lees de uitgebreide samenvatting van het CMS-debat hier.