Operatieassistent

Traineeship acute zorg

2 januari 2023

Het traineeship acute zorg is een ontwikkeltraject van 12 maanden waarbij de verpleegkundige trainee ervaring opdoet binnen diverse patiëntenstromen op de Spoedeisende hulp (SEH), Intensive Care (IC), Hartbewaking (CCU), Recovery en de Acute Opname Afdeling (AOA).

Voor het traineeship zijn er vijf plekken vergeven. Hiervoor was een sollicitatieprocedure. Deze vijf mensen gaan een intensief jaar tegemoet waar ze veel aan elkaar hebben middels intervisie.

“Ik solliciteerde met de gedachte wie niet waagt wie niet wint en nu ben ik aangenomen.”


Tamara Derksen (23) werkt inmiddels anderhalf jaar op de traumatologie bij ZGT en is één van de vijf trainees die mogen starten. Ze kijkt enorm uit naar deze nieuwe uitdaging en is blij dat dit binnen ZGT mogelijk is. “ZGT is gemoedelijk en een prettige plek om te werken. Een collega wees mij op de vacature. Zij wist dat ik graag de overstap wilde maken naar de acute zorg. Ik solliciteerde met de gedachte wie niet waagt wie niet wint en nu ben ik aangenomen.”

Verpleegkundige Tamara met patiënt op Traumatologie

Meewerken op verschillende afdelingen
Het mooie aan dit traineeship is dat je, naast het leren, 3 maanden gaat werken op verschillende afdelingen en daarna twee keer 4,5 maanden werkt op 2 verschillende afdelingen. Voor Tamara wordt dat de AOA en IC. “De eerste maand start ik op de hartbewaking, vervolgens een maand bij de Recovery en tot slot ga ik een maand meedraaien op de SEH. Eind maart begint dan de opleiding Basis Acute Zorg (BAZ). Deze opleiding is onderdeel van het traineeship.”

“Met dit traineeship kan ik ervaren wat ik écht het allerleukste vind.”


De wens om bij de acute zorg te werken was er altijd al. Tijdens de opleiding verpleegkunde heeft Tamara hier een minor voor gevolgd en heeft ze bij verschillende ziekenhuizen meegelopen bij afdelingen waar acute zorg wordt verleend. Toen de vacature voor dit traineeship voorbij kwam was Tamara gelijk enthousiast. “Met dit traineeship kan ik ervaren wat ik écht het allerleukste vind. Want ik vind eigenlijk alles leuk. Het helpt mij bij het maken van een keuze voor een vervolgopleiding. Dit is nodig om mij te specialiseren tot SEH of IC-verpleegkundige. Door eerst de BAZ te volgen is het mogelijk om een vervolgopleiding verkort te doen.”


Dynamische werkomgeving

Vooralsnog trekt de SEH Tamara het meest. “Het is erg dynamisch. Geen dag is hetzelfde en je ziet verschillende disciplines. Er is veel actie. Dat lijkt mij erg interessant.” De collega’s van Tamara vinden het jammer dat ze de afdeling Traumatologie gaat verlaten, maar gunnen het Tamara ook zeker. “Zelf vind ik het ook jammer dat ik deze collega’s ga verlaten. Het is een heel gezellig team. Dat ga ik zeker missen.” Collega’s op de nieuwe werkplekken kent ze nog niet. “Het is helemaal nieuw. Daarnaast ga ik weer in leerling functie omdat ik algemeen verpleegkundige ben en nog niet gespecialiseerd. Dit betekent dat ik niet helemaal zelfstandig mag werken en veel begeleiding krijg.” Dit maakt het ook spannend voor Tamara. “Ik moet meer afwachtend zijn. In mijn huidige baan doe ik mijn ding en werk ik zelfstandig. Voor mijn gevoel moet ik daardoor even wat gas terugnemen.”

“De komende periode kunnen zowel de afdeling als ik kijken of we bij elkaar passen.”


Werken en leren

Tamara verwacht een jaar waar ze veel ervaring op kan doen. “Ik kan uitzoeken welke richting ik op wil en volg twee dagen per maand lessen bij CIVO Zorgopleiders in Hengelo. Dat is een opleidingsinstituut voor verpleegkundig vervolgonderwijs. Met dit traineeship is het mogelijk om een acute verpleegkundige klaar te stomen om te werken op meerdere afdelingen. Daarnaast is het ook mogelijk te solliciteren op een plek op één van de afdelingen. Het fijne is dat de komende periode zowel de afdeling als ik kunnen kijken of we bij elkaar passen.”