Verpleegkundigen lopen in de gang

Hartfalen (ook wel ‘decompensatio cordis’ genoemd) betekent dat het hart niet goed meer kan pompen. Het hart pompt minder goed en dit kan klachten geven. Om de klachten te verminderen, een betere kwaliteit van leven te bereiken en de prognose te verbeteren is intensieve begeleiding en behandeling noodzakelijk. Binnen de hartfalenpolikliniek wordt u dit geboden.
De hartfalenverpleegkundige is een specialistische verpleegkundige die opgeleid is om de zorg van patiënten met hartfalen te verbeteren. Deze hartfalenverpleegkundige werkt samen met de cardioloog voor een optimale behandeling. Medicatie, leefadviezen en het leren omgaan met deze chronische aandoening worden besproken en gecoördineerd.

Oorzaken ontstaan van hartfalen

Hartfalen is geen ziekte op zich, maar is een gevolg van andere aandoeningen. De belangrijkste oorzaken voor het ontstaan van hartfalen zijn:

  • Een hartinfarct.
  • Slechte doorbloeding hartspier.
  • Langdurig hoge bloeddruk.
  • Slecht functionerende hartkleppen.
  • Zieke hartspier (cardiomyopathie).
  • Langdurige ritmestoornissen.

Rust of juist activiteit?

Als het hartfalen ernstig is u houdt veel vocht vast, kan rust tijdelijk nodig zijn. Zodra de situatie weer stabiel is, is het belangrijk dat u werkt aan een zo optimaal mogelijke conditie. Bent u niet of weinig actief, dan kan de conditie van uw spieren sterk afnemen. Daarmee verslechtert ook uw totale conditie. U bent zeker niet veroordeeld tot gedwongen rust. Integendeel. Het gaat erom dat u de activiteiten goed over een dag spreidt en dat u voldoende pauzes inlast. Duuractiviteiten zoals wandelen en fietsen zijn dan prettig. Ten eerste door de gelijkmatige inspanning en ten tweede omdat u zelf het tempo kunt bepalen. Tien minuten tot een half uur wandelen of fietsen kan al een flinke verbetering van de inspanningsvermogen geven.

Verwijzing

Verwijzing gebeurt via aanvraag van een cardioloog. De verpleegkundige specialist hartfalen zorgt voor de intake ‘hartrevalidatie bij hartfalen’, waarna tevens een intakegesprek plaatsvindt bij de fysiotherapeut van ZGT.

Waarom training bij hartfalen?

Met de training wordt gestart als uw situatie stabiel is. De cardioloog beslist hierover. Belangrijke redenen om de training te volgen zijn:

  • Goed leren omgaan met de lichamelijke beperking.
  • Grenzen beter leren herkennen.
  • Verbeteren van uw algemene conditie.
  • Herwinnen van uw zelfvertrouwen.

Hartrevalidatie bij hartfalen

De fysiotherapeuten begeleiden u tijdens de groepstrainingen. In deze hartfalengroep leert u hoe u verstandig met uw klachten om kunt gaan. Soms krijgt een patiënt naast groepstraining ook individuele begeleiding. Hierbij wordt op eigen niveau gericht getraind op het optimaliseren van de conditie. De intensiteit van de training wordt telkens individueel bepaald en eventueel aangepast. Deze trainingen bestaan uit: duurtraining, intervaltraining en krachttraining. Dat is nodig om de dagelijkse activiteiten (fietsen, wandelen, traplopen) weer goed te kunnen uitvoeren. Klik hier voor meer informatie over de hartrevalidatie.