Hartrevalidatie

  • >

    Wat doe ik als ik opnieuw herkenbare klachten (op de borst) krijg?

    Het is vooral van belang om na te gaan of de klachten grotendeels hetzelfde zijn dan voordat u bent beoordeeld en/of behandeld. Indien de klachten in rust niet binnen enkele minuten afzakken, neem dan een nitrospray of tabletje onder de tong (isosorbidenitraat of isordil). NB. Ga even zitten, niet blijven staan in verband met mogelijke bloeddrukdaling. Als de klachten niet afnemen of weer optreden, neemt u na tien minuten wederom een spray of een tabletje. Blijven de klachten bestaan? Bel dan 112.

    Nemen de klachten wel af of twijfelt u, neem dan contact op met uw huisarts of geef het door tijdens de hartrevalidatie.

    Er kunnen ook klachten optreden van angst, waardoor opnieuw hartklachten lijken op te treden. Vaak zijn deze klachten anders dan voordat u bent beoordeeld en/of behandeld. 

  • >

    Wat is het doel van hartrevalidatie?

    Het doel van hartrevalidatie is om u in een zo goed mogelijke lichamelijke, sociale en psychische conditie te brengen. Daarnaast begeleiden diverse zorgprofessionals u in het ontwikkelen en/of onderhouden van een gezonde leefstijl om het risico op een nieuw probleem van uw hart te verkleinen.

  • >

    Wanneer start de hartrevalidatie?

    Uw eerste afspraak voor een intakegesprek met de verpleegkundig specialist of hartrevalidatieverpleegkundige is twee tot vier weken na ontslag uit het ziekenhuis. U krijgt hiervan thuis een schriftelijke bevestiging. De verpleegkundig specialist  of hartrevalidatieverpleegkundige stelt samen met u een zorgplan op en start het afgesproken traject.

  • >

    Hoe vaak zijn de bijeenkomsten van de hartrevalidatie?

    Dat ligt aan welke onderdelen van de hartrevalidatie u volgt. De meeste mensen nemen in ieder geval deel aan het bewegingsprogramma. Bespreek uw wensen tijdens het intakegesprek. Voor meer informatie ga naar traject: bewegingsprogramma.

    De intensieve begeleiding middels de PEP-module door een psycholoog bestaat uit vijf bijeenkomsten van twee tot twee en een half uur per keer.

  • >

    Moet ik een dieet volgen?

    Bij kransslagaderverkalking is een cholesterolbeperkt dieet aangewezen. Voor meer informatie lees de folder 'Dieet bij verhoogd cholesterol'. 

  • >

    Mijn cholesterol is laag waarom moet ik hier toch een medicijn voor gebruiken?

    Als blijkt dat u kransslagaderlijden heeft, is de streefwaarde / norm een stuk lager dan normaal. Veel patiënten zitten daar niet onder zonder medicijnen.

    Naast de cholesterolverlagende werking, heeft een cholesterolverlager. Andere positieve eigenschappen zijn: het vermindert de ontstekingsreacties aan de binnenkant van de kransslagaders. Hierdoor wordt de kans op herhaling verminderd. Daarnaast stabiliseert het de eventueel nog aanwezige aderverkalking.

  • >

    Wat te doen als ik bijwerkingen van medicijnen heb?

    De eerste twee weken na het starten van nieuwe medicijnen treden de meeste bijwerkingen op, welke vaak ook weer vanzelf verdwijnen. Het lichaam moet ook wennen aan de nieuwe medicijnen. Indien bijwerkingen toch aan blijven houden, neem dan contact op met de huisarts of het ziekenhuis. Stop nooit zomaar met medicijnen zonder overleg.

  • >

    Waar kan ik terecht met vragen rondom medicijnen?

    Tijdens het intakegesprek van de hartrevalidatie worden uw medicijnen door de verpleegkundig specialist of hartrevalidatieverpleegkundige doorgenomen, mochten er dan vragen zijn dan kunt u ze op dat moment stellen. Kan de vraag niet wachten tot een contactmoment in het ziekenhuis neem dan contact op met uw huisarts of het secretariaat cardiologie.

  • >

    Wie zorgt er voor de herhaalrecepten voor de medicijnen?

    Dit kan op verschillende manieren. De huisarts kan hiervoor zorgen, maar ook het ziekenhuis (cardioloog of verpleegkundig specialist). Meestal wordt er voldoende voorgeschreven tot de eerste controle. Dan krijgt u opnieuw een recept. Als het medicijn voor langere tijd wordt voorgeschreven, kunt u via de apotheek telkens de herhaling ophalen. U heeft dan geen nieuw recept nodig.

  • >

    Moet ik betalen voor hartrevalidatie?

    Nee, u bent hiervoor verzekerd vanuit uw basisverzekering.

  • >

    Gaat het bewegingsprogramma van mijn fysiotherapiebehandelingen af?

    Nee, dit staat los van de vergoeding voor de fysiotherapiebehandelingen.

  • >

    Ik heb een vakantie gepland, kan ik dan wel deelnemen aan hartrevalidatie?

    Ja, tijdens het intakegesprek met de verpleegkundig specialist of hartrevalidatieverpleegkundige worden uw wensen besproken, indien er sprake is van een kortdurende onderbreking van het traject is dit geen probleem. Eventueel kan er voor gekozen worden om later te starten met de hartrevalidatie.