Verpleegkundigen lopen in de gang

Slokdarm-maagkliniek

Vanuit heel Twente, Salland, Vechtdal en Achterhoek komen patiënten met slokdarm- of maagkanker naar ZGT. Een operatie aan de slokdarm is zwaar en heeft veel risico’s. Sinds 2010 werd een nieuwe techniek gebruikt. Hierdoor waren er minder complicaties en kunnen patiënten sneller naar huis. Maar de operaties konden nog beter. Daarom wordt er sinds 2015 geopereerd met een robot. Met de robot kan een chirurg heel precies opereren. Met deze manier van opereren was ZGT één van de eerste ziekenhuizen van Europa. Ook zijn we een trainingscentrum. Onze chirurgen delen hun kennis en kunde over het opereren met de robot met collega’s in binnen- en buitenland.

Voeding en recepten

In onze kliniek kijken we ook naar de kwaliteit van leven na slokdarmkanker. Want door kanker kan iets heel gewoons zoals eten, ineens heel ingewikkeld worden. Daarom helpen we patiënten om recepten met elkaar te delen en organiseren we ieder jaar een kookworkshop.

Wetenschappelijk onderzoek

Samen met de Universiteit Twente en onze zonderzoekers werken we aan de vroege herkenning van achteruitgang bij patiënten. Dit doen we door slimme sensoren te gebruiken. Ook gebruiken we kunstmatige intelligentie. Hiermee onderzoeken we of we nog beter kunnen inschatten wanneer een patiënt naar huis kan en wanneer nodig op afstand gecontroleerd kan worden.