Verpleegkundigen lopen in de gang
Nieuws
Terug naar Actueel

Landelijk Expertisecentrum Erfelijkheidsonderzoek Familiaire Hart- en vaatziekten (LEEFH-centrum) ZGT

In een regionaal LEEFH-centrum, of FH-expertisecentrum, kan iedereen (en zijn/haar familie) met het vermoeden van familiaire hypercholesterolemie (FH) terecht. We adviseren (huis)artsen om bij een gevonden FH-mutatie of FH-verdenking hun patiënt eenmalig te verwijzen naar een FH-expertisecentrum. De FH-consulent van het ziekenhuis coördineert samen met een medisch specialist de diagnose, het DNA-onderzoek, de eventuele behandeling en het familieonderzoek.

Wie werken er in het LEEFH-centrum van ZGT?

Het centrum is onderdeel van de polikliniek interne geneeskunde, aandachtsgebied vasculaire preventie. En er werken twee vasculair geneeskundigen (Martijn Vloedbeld en Sake Oost) en een verpleegkundig specialist (Bram Drijfhout).

Wat gebeurt er in het LEEFH-centrum?

Nadat een patiënt is verwezen, dit gaat via een reguliere verwijzing interne geneeskunde binnen zorgdomein, wordt in het algemeen door de verpleegkundig specialist, gekeken naar de verdenking op familiaire hypercholesterolemie of andere cardiovasculaire risicofactoren. Hierbij is het van belang om een lipidenprofiel te hebben, maar ook is de anamnese van zowel patiënt als familiare belasting belangrijk. Afhankelijk van deze bevindingen wordt verdere diagnostiek afgesproken. Het kan ook zijn dat er geen indicatie is voor verdere diagnostiek. Dit wordt per patiënt bekeken.
Behandeling
De behandeling is afhankelijk van het cardiovasculair risico. Deze kan bestaan uit leefstijl aanpassingen, medicatie of een combinatie van allebei. Als er bij de patiënt een afwijking is gevonden bij DNA diagnostiek, wordt ook geadviseerd om eerstelijns familie te laten analyseren door middel van DNA diagnostiek.

Ontslag

In principe worden alle patiënten terugverwezen naar de eerste lijn als ze goed zijn ingesteld op de medicatie of als er geen medicamenteuze interventie wordt gedaan. Patiënten die PCSK9-remmer gebruiken zullen ook teruggaan naar de huisarts en dan een keer per drie jaar via digitaal consult voor verlengen van de artsenverklaring.

Contactgegevens

Voor vragen kan men terecht bij de polikliniek interne geneeskunde per telefoon 088 708 70 80 of email leefh@zgt.nl.


Meer informatie vindt u hier: