Verpleegkundigen lopen in de gang

ZGT Overzee

Wat doet ZGT Overzee?

ZGT Overzee helpt mee aan het verbeteren van de gezondheidszorg in andere landen. Medewerkers van ZGT gaan bijvoorbeeld naar Afrika of Oost-Europa om daar een tijd lang in een ziekenhuis te helpen. Artsen, verpleegkundigen, operatieassistenten, technici en ICT’ers reizen af om de mensen daar te ondersteunen. Soms stuurt ZGT ook financiële hulp of medische goederen, zoals bedden en rolstoelen. Maar ook diagnostische apparatuur en gereedschap, bijvoorbeeld scharen en pincetten. Zo maakt hulp op kleine schaal een groot verschil.

Tropenopleiding

ZGT Overzee is ook betrokken bij de tropenopleiding in Nederland. Deze opleiding bestaat uit twee jaar klinische stages in de vakgebieden chirurgie en obstetrie/gynaecologie of kindergeneeskunde en de Nederlandse Tropen Cursus. Diverse tropenartsen zijn na het volgen van de opleiding werkzaam geweest in de derde wereld.

collage van verschillende activiteiten van ZGT Overzee, waaronder het leveren van goederen op verschillende plekken

 

Projecten van ZGT Overzee

Sinds de oprichting op 14 mei en de openingsceremonie op 11 december 2009, heeft ZGT Overzee al verschillende projecten gedaan. Zo gingen er ziekenhuisbedden naar het universiteitsziekenhuis in Hawassa (Ethiopië), de Assiut Universiteit in Egypte en naar Turkije en Oekraïne. Een medewerkersteam reisde af naar het Al Ahrar Hospital in Zagazig (Egypte).

In Sierra Leone, waar moeder- en kindsterfte heel erg hoog is,  hebben we cursussen "Helping babies breath" aangeboden aan medewerkers van het Masanga en Lionheart Hospital.

Een groot project waar nu aan gewerkt wordt is de bouw van een hartkliniek in Moshi, Tanzania. Hiervoor zullen Nederlandse cardiologen hun kennis overdragen aan de artsen in Tanzania, maar ook zorgen we voor veel medische materialen die hier straks gebruikt kunnen worden.  

Sierra Leone

Tanzania

Zambia

Ethiopië

Doneren aan ZGT Overzee

ZGT Overzee ondersteunt zo veel mogelijk hulpprojecten en zorgverleners. Daarbij is uw hulp hard nodig. U steunt ZGT Overzee al door één euro per maand te doneren. Een eenmalige donatie, bijvoorbeeld voor een bepaald project, is ook welkom. U kunt uw donatie overmaken ter attentie van de stichting ZGT Overzee, onder vermelding van de naam van het project, Rabobank NL42 RABO 0118 3540 43 in Hengelo. Hartelijk dank voor uw bijdrage!

 

 


Partners ZGT Overzee

ZGT Overzee werkt niet alleen, maar krijgt ondersteuning. Dat zijn soms financiële bijdragen, materialen of informatie. ZGT Overzee werkt op dit moment samen met:

Vragen of opmerkingen?

Voor vragen, opmerkingen of ideeën voor ZGT Overzee kunt u contact opnemen met:

Salah Saïd
E-mail: s.said@zgt.nl
Telefoon:  06 53 80 18 62
Postadres: postbus 546, 7550 AM Hengelo