twee verpleegkundigen lopen in gesprek met elkaar door de gang

Goedaardige borstafwijking

Goedaardige borstafwijkingen bij vrouwen komen veel voor. Deze zijn niet levensbedreigend, maar kunnen soms erg vervelend en pijnlijk zijn.

Mastopathie

Mastopathie is een verzamelnaam voor verschillende goedaardige borstafwijkingen in het borstklierweefsel. Deze borstafwijkingen zorgen vaak voor pijnklachten. Veel voorkomende klachten bij mastopathie:

  • Pijn
  • Tepelvocht
  • Knobbels
  • Cysten

Bij veel vrouwen speelt de hormoonhuishouding een grote rol. Goedaardige borstafwijkingen komen vaker voor bij jongere vrouwen. Klachten kunnen grote invloed hebben op het dagelijkse leven. Wat kunt u doen om klachten te verminderen?

  • Draag een stevige ondersteunende bh of sportbh.
  • Zorg voor warme kleding; kou kan de klachten erger maken.
  • Gebruik paracetamol als het nodig is.

Bindweefselknobbel (fibroadenoom)

Een veel voorkomende goedaardige borstafwijking is de bindweefselknobbel (fibroadenoom). Deze knobbel ontstaat door wildgroei in het bindweefsel. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar groeit niet naar binnen. Het voelt aan als een stevig knobbeltje. Er kan een reden zijn om een fibroadenoom onder controle te houden met echografie. De chirurg of verpleegkundig specialist bespreekt dit met u.

Een fibroadenoom kan, als u dat wilt, operatief worden verwijderd. Nadeel van een operatie is dat er een litteken ontstaat. Als het fibroadenoom niet al te groot en goed bereikbaar is, dan kunnen we deze verwijderen of verkleinen via een klein sneetje in de huid. Deze behandeling gebeurt onder lokale verdoving op de afdeling radiologie. In de folder Mirabel procedure leest u meer informatie.

Vetweefselknobbel (lipoom)

Een lipoom is een goedaardige tumor die ontstaat vanuit het vetweefsel in de borst. Vetweefselknobbels voelen in het algemeen zacht aan. Deze vetweefselknobbels zijn vaak in grootte variërend van enkele millimeters tot soms grote afwijkingen. Medisch gezien is het vaak niet nodig om een lipoom uit de borst te verwijderen.

Holte gevuld met vocht (cyste)

Een andere veelvoorkomende goedaardige borstafwijking is een cyste. Een cyste is een holte gevuld met vocht. Deze kan in korte tijd ontstaan door een verstopping van een uitvoergangetje van de melkklieren. Meestal is een cyste goed te voelen als een ronde, stevige knobbel. Er kunnen meerdere cysten in één of beide borsten voorkomen. Ze kunnen tot enkele centimeters groot worden. Vaak worden ze na verloop van tijd vanzelf weer kleiner of verdwijnen. Meestal gebeurt dit na een menstruatie. Pijnlijke cysten kunnen worden leeggezogen. Dit aanprikken gebeurt meestal tijdens het maken van een echografie. Na leegzuigen kan een cyste zich weer opnieuw vullen.

Klein gezwel met vocht (papilloom)

In de hoofdmelkgangen net onder de tepelhof, komen soms kleine gezwellen voor die papillomen worden genoemd. Soms produceren ze een geel/bruin vocht of veroorzaken ze een ingetrokken tepel. Papillomen komen vooral voor bij vrouwen tussen de dertig en vijftig jaar.  Papillomen worden meestal operatief verwijderd. Deze operatie vindt plaats in de dagbehandeling.

Verwijde melkgang (ductestasie)

Ductectasiën zijn verwijde melkgangen die gepaard kunnen gaan met een chronische ontsteking en tepelvloed. Het komt met name voor bij vrouwen voor of rond de menopauze, dus vooral rond de vijftig jaar. Het is niet bekend wat de oorzaak hiervan is. Zijn de tepelvloed of chronische ontstekingsverschijnselen erg vervelend, dan kunnen we operatief een aantal verwijde melkgangen verwijderen (microdochectomie). Het verwijderen van alle tepeluitgangen heet een conusexcisie. Hierbij wordt het klierweefsel verwijderd achter de tepel en tepelhof door een snee langs de tepelhof. Door een conusexcisie kan de gevoeligheid van de tepel blijvend veranderen.