Waarom moet ik stoppen met roken voor en na een operatie?

Als u wordt geopereerd, brengt roken risico’s met zich mee. Dit geldt voor elke operatie die u krijgt.

U heeft een verhoogd risico op een infectie, omdat de weerstand lager is. Dat komt door een verminderde zuurstoftoevoer. Dit zorgt voor verminderde wondgenezing (denk aan: operatiewondjes, inwendige wondjes), maar kan ook leiden tot een blaas- of longontsteking.

Voor een roker is de kans groter dat door slijmvorming de beademingsbuis verstopt raakt. Voor de conditie van de bloedvaten is het belangrijk om te stoppen met roken. Er is namelijk een verhoogd risico op trombose, (hart)infarct en beroerte. Ook maken rokers meer maagzuur aan, waardoor eten minder goed en sneller wordt verteerd. Hierdoor is de kans op aspiratie (maaginhoud die in de longen terecht komt) groter tijdens de operatie.

Het beste is om minimaal 6 weken voor de operatie te stoppen met roken. Stop je 6 tot 8 weken voor je operatie met roken, dan verdwijnen de risico’s op complicaties.

Waarom moet ik stoppen met roken na bariatrische chirurgie?

Na de operatie kan het extra maagzuur meer klachten geven bij of na het eten en drinken. Ook is er een risico op het ontwikkelen van een maagzweer, daarom moet een roker langer een maagbeschermer gebruiken.

Probeer deze stoppoging niet te zien als een verplichting vanuit de medisch specialist, maar als de kans op een gezonder lichaam. Zowel afvallen als stoppen met roken leveren veel gezondheidswinst op. Bedenk goed waarom u deze operatie wilt ondergaan en wat u op dit moment tegenhoudt. Grote kans dat roken hier ook aan bijdraagt.

Bespreek met u begeleidend diëtist wat de moeilijke momenten zijn op de dag en wanneer u verlangt naar een sigaret of iets lekkers om te eten. U kunt dan afspreken wat u kunt eten of doen. Denk aan een blokje om lopen of iemand bellen die u kan steunen.

Is er hulp als ik wil stoppen met roken?

Er zijn mensen die van de één op de andere dag stoppen, maar veel mensen zoeken begeleiding. U kunt contact opnemen met de huisarts. Sommige huisartspraktijken hebben een praktijkondersteuner die zich heeft gespecialiseerd als rookstopcoach.

Je kunt ook terecht op de verschillende websites voor een coach in de buurt. Bijvoorbeeld ikstopnu.nl of sinefuma.nl

Een rookstopcoach geeft informatie over alle mogelijkheden van nicotinepleisters en medicijnen. En helpt met uitzoeken wat u triggert om, naast een verslaving aan nicotine, een sigaret op te steken. Welke gewoontes, situaties en emoties zorgen ervoor dat u verlangt naar een sigaret? Wat wordt uw plan als het moeilijk wordt? Stress en moeilijke situaties zijn in het leven nu eenmaal niet te voorkomen.